Obvestilo

Notranjski park med zmagovalci slovenske nagrade Natura 2000

Notranjski regijski park je s prijavo “Izboljšanje stanja območij Natura 2000 na presihajočem Cerkniškem jezeru z renaturacijo struge Stržena” po mnenju strokovne žirije zmagovalec v kategoriji varstvo vrst in habitatnih tipov v območjih Nature 2000. Na prvi postaji turneje slovenske nagrade Natura 2000 v novem Centru za obiskovalce Cerkniško jezero sta nagrado prevzela direktor Notranjskega regijskega parka Matevž Podjed in župan Občine Cerknica Marko Rupar.

Vsi zmagovalci bodo znani sredi novembra

Slovenska nagrada Natura 2000 ob 30-letnici programa LIFE in Nature 2000 v Evropski uniji in 18-letnici Nature 2000 v Sloveniji nagrajuje dobre prakse upravljanja z območji Nature 2000 z dolgoročnimi učinki. Osemčlanska strokovna žirija je ocenjevala 21 prijav v petih kategorijah, med katerimi se je 16 prijav uvrstilo v finalni izbor. Podelitev slovenske nagrade Natura 2000 šestim zmagovalcem poteka na enomesečni turneji po Sloveniji. Vsi zmagovalci bodo znani do sredine novembra.

Nagrada kot simbol dobrih praks

Plaketo slovenske nagrade Natura 2000 je Notranjskemu regijskemu parku podelila vodja LIFE integriranega projekta za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI) na Ministrstvu za okolje in prostor Maja Cipot: “Natura 2000 tudi s programom LIFE že 30 let varuje naravno dediščino slovenskega in evropskega pomena. Z nagrado želimo izpostaviti dobre prakse organizacij in projektov za upravljanje območij Nature 2000 v Sloveniji z dolgoročnimi učinki. Notranjski regijski park je s celovitim pristopom upravljanja dveh območij Nature 2000 izvedel izjemno delo, ki prispeva tako k ciljem varstva narave kot tudi omogoča pristna doživetja za obiskovalce.”

Matevž Podjed: Projekt je timsko delo

Direktor Notranjskega regijskega parka Matevž Podjed se je ob podelitvi zahvalil ekipi sodelavcev: »Taki projekti so pač timsko delo. Hvala županu za nenehno podporo in domačinom za razumevanje ter zelo pomembne podatke. Pri teh projektih ne gre le za renaturacijo Stržena, pač pa celovit pristop k upravljanju Cerkniškega jezera. Projekti so jezerskemu ekosistemu prinesli vodo, domačinom in obiskovalcem urejeno infrastrukturo za obisk, vsem, ki so jezero proučevali in ga ohranjali pa spomenik – Center za obiskovalce

Marko Rupar: S skupnimi močmi k ohranjanju narave

Župan Občine Cerknica Marko Rupar je ob podelitvi poudaril dobro sodelovanje med občino in Notranjskim parkom: “V Občini Cerknica imamo 41 odstotkov območij Nature 2000 in zato je skrb za ohranjanje narave zelo pomembna. Slovenska nagrada Natura 2000 je rezultat dobrega sodelovanja vseh – občank in občanov, občine in Notranjskega parka. Le s skupnimi močmi bomo naravo ohranili tudi za prihodnost.”

Občina Cerknica/Uredništvo NzN

Foto: Tine Šubic

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja