Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Notranjski park: NE za negativni trend, ki ogroža Cerkniško jezero

Svetovni dan mokrišč se obeležuje vsako leto od leta 1971, ko je bila sprejeta Ramsarska konvencija. Letošnji slogan svetovnega dne »Mokrišča za boljšo prihodnost urbanega življenja« želi poudariti vlogo mokrišč pri sobivanju narave in človeka. Kot so poudarili na novinarski konferenci v Cerknici, je z vedno intenzivnejšo urbanizacij, vloga ohranjenih močvirij v urbanem okolju pomembna za kvalitetno življenje lokalnih prebivalcev, boljše počutje obiskovalcev in ne nazadnje tudi za obrambo pred vse intenzivnejšimi posledicami ekstremnih vremenskih pojavov.

Direktor Zavoda RS za varstvo narave mag. Teo Hrvoje Oršanić je izpostavil skrb vzbujajoč podatek, da je človek v dobrih 100 letih na svetovni ravni uničil več kot 64 % mokrišč in tudi Cerkniško jezero se ni izognilo temu.

Da Cerkniško jezero predstavlja velik biser, govori dejstvo, da je bilo leta 2006 skupaj z Rakovim Škocjanom in Križno jamo zapisano na tako imenovani ramsarski seznam svetovno pomembnih mokrišč. Tu so opazovali skoraj polovico vseh evropskih vrst ptic, poleg tega pa tu leta slaba tretjina vseh evropskih vrst dnevnih metuljev. To govori o izjemni biotski raznovrstnosti.

Direktorica Direktorata za okolje, mag. Tanja Bolte je dejala, da sta država in ministrstvo za okolje in prostor zadovoljna z delom Notranjskega parka pri ohranjanju Cerkniškega jezera in so zato tudi finančno podprli projekta, ki želita z obnovo struge Stržen izboljšati stanje ogroženih živali in rastlin ter presihajočega jezera kot habitatnega tipa.

Predstavljena je bila tudi infrastruktura, ki ju prinašata skoraj 9 milijonov evrov vredna evropska projekta LIFE STRŽEN in KRAS.RE.VITA. Kot je povedal direktor Notranjskega parka Matevž Podjed, bodo v naslednjih letih postavili številne ptičje opazovalnice, pomole za čolnarjenje ter speljali poučno izletniške poti. »Poleg tega bomo skupaj z Občino Cerknico postavili težko pričakovani turistično informacijski center ob Cerkniškem jezeru. S tem bomo obiskovalce usmerjali stran od najbolj občutljivih predelov in tako zavarovali živali, med njimi številne ogrožene ptice, ki se v Sloveniji nahajajo le še na Cerkniškem jezeru« je poudaril Podjed.

Izpostavljeno je bilo tudi sodelovanje med Občino Cerknica in Notranjskim parkom, ki je pripeljalo do novega plovnega režima na Cerkniškem jezeru, s čimer so na določenih predelih jezera omejili plovbo v času gnezdenja ptic. Kot je dejala predstavnica občine Irena Zalar, so tako omilili novodobni pritisk na naravovarstveno najobčutljivejše predele jezera.

Notranjski regijski park si z izvajanjem naravovarstvenih aktivnosti prizadeva pokazati, da je ohranjena narava priložnost za vse, ki živijo in delajo na območju parka. Omenjena projekta predstavljata odlična primera združitve moči vseh vpletenih institucij ter simbioze med zavarovanjem mokrišč in potrebami urbanega življenja, kar ne nazadnje sovpada z geslom letošnjega mednarodnega dneva mokrišč.

Vir: NRP

Foto: Ljubo Vukelić/Občina Cerknica

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja