Obvestilo
SONY DSC

Notranjsko-primorska liga pogumno že v tretjo sezono

Preteklo nedeljo se je v pivški Skali odvila zaključna prireditev mladih košarkarjev iz kar 12-ih klubov Notranjske in Primorske, letos prvič pa je liga pogledala tudi izven slovenskih meja.

O Notranjsko-primorski ligi smo letos že pisali, gre za košarkarsko iniciativo, ki je leta 2015 nastala na pobudo trenerjev iz Pivke, Postojne, Cerknice in Divače, ki so mladim košarkarjem želeli ponudili več priložnosti za preizkušanje njihovih spretnosti in jih razbremeniti bolj strogih pravil, ki se jih držijo druge lige. Z začetne skupine štirih klubov (U-8 in U-9) je liga v letošnji sezoni prerasla v sodelovanje kar 12-ih klubov v kategoriji U-11, slovenskim košarkarjem iz KD Postojna,  ŠD Žogica Divača, KK 3X3 Piran, KK Logatec, BC Kastav Rijeka, KK Cerknica, KK Vrhnika, KK Ajdovščina,  KK Koš Primorska Koper, ŠKD Kras, KK Pivka Perutninarstvo, KK Orli Postojna pa so se pridružili še otroci iz hrvaškega BC Kastav Rijeka. Tako je v ligi sodelovalo kar 250 otrok v starosti do 11 let, ki so v prvi polovici sezone odigrali skupno 72 tekem, na katerih so nemalokrat pokazali resnično odlično igro, vedno večjo mero tehnične dovršenosti, predvsem pa veliko mero strasti in veselja do košarke.

Kot pojasnjuje idejni vodja Miran Čeligoj, trener iz KK Pivka Perutninarstvo: »Košarka med nami že od nekdaj zaseda posebno mesto, sploh pod vtisom letošnje slovenske zmage na evropskem prvenstvu pa je med otroci zaznati pravo navdušenje nad košarko. To je seveda tudi priložnost tako za starše kot za naše trenerje, da otrokom predstavimo vse tisto, kar jim šport ponuja: disciplino, delo in trud, a tudi sodelovanje, prijateljstvo, ki povezuje igralce v ekipah, zmagoslavje ob zmagah in medsebojno podporo ob porazih.« Tudi na zaključnem turnirju Notranjsko-primorske lige je bilo to še kako opazno: na prireditvi so se namreč pomerile četvorke Notranjske proti četvorkam Primorske, tekme pa so dopolnjevali tudi štafetne igre in prosti meti na koše. Otroci, ki so se do zaključne prireditve pomerili le v okviru svojih ekip, so na samem turnirju izkazali zavidljivo sposobnost sodelovanja v mešanih ekipah, z igralci, ob katerih se do takrat še niso uspeli preizkusiti. In tudi na ta način se sklepajo nova prijateljstva ter krepi sodelovanje, pred našimi očmi pa rastejo novi bodoči prvaki košarkarskih prvenstev.

Prav zaradi uspešnosti lige, vedno bolj rastočega zanimanja ostalih klubov za sodelovanje, so v Notranjsko-primorski ligi, ki sicer zahteva veliko predvsem prostovoljnega truda, odločni, da bodo pogumno nadaljevali z zastavljenimi aktivnostmi. V letu 2018 se zato nadaljujejo turnirji mlajše kategorije, fantje U-8 in U9, fantje kategorije U11 pa se pogumno podajajo na turnirje v državni ligi pod vodstvom Košarkarske zveze Slovenije. Nedvomno so tudi zaradi sodelovanja v Notranjsko-primorski ligi dobro pripravljeni, zaradi česar se v sodelujočih klubih veselijo tudi nadaljnjih izzivov.

Jana Nadoh Bergoč

Na vodilni fotografiji igralci Notranjske in Primorske v akciji (Foto: Jaka Jančar)

Na turnirju vedno pomaga tudi Lipko (Foto: Jaka Jančar)

Zmagovalci tekmovanja v prostih metih in Miran Čeligoj, trener KK Pivka Perutninarstvo (Foto: Jaka Jančar)

 

S

Notranjsko-primorska liga pred občinstvom (Foto: KK Pivka Perutninarstvo)

SONY DSC

Vsi udeleženci Notranjsko-primorskega turnirja (Foto: Jaka Jančar)

 

Ne spreglejte

Plamenci na Cerkniškem jezeru

Na Cerkniškem jezeru smo nepričakovano dobili redek, eksotičen obisk: velike plamence oziroma flaminge. Po navedbah …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja