Postojnska jama Triglav
Obvestilo

»Novo poglavje« – samostojna likovna razstava Jožefa Matjašeca vabi na ogled …

v Stekleno galerijo Večnamenske športne dvorane Logatec vse do 4. marca, ko se v Logatcu pričenja Gregorjev smenj. Odprtje je bilo v ponedeljek, 11. marca, ob 18.00, ravno v času, ko  je v veliki dvorani bila očitno pomembna tekma, saj so bili  navijači precej bučni. Prisotne je najprej pozdravil predsednik Društva likovnikov Logatec Janez Ovsec, ki je ob tej priložnosti čestital Primožu Sarku, le-ta se je tudi udeležil odprtja, za prejeto občinsko priznanje ob kulturnem prazniku. Potem pa smo se prepustili citrarki Uški Sajovic, ki nam je prestavila Prešernovo Vrbo. Nakar nam je  likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn na sebi lasten način predstavila novo poglavje na poti likovnega ustvarjanja Urškinegaočeta Jožefa Matjašeca.

Slika že več kot tri desetletja, prvo samostojno razstavo pa je imel ravno v Logatcu pred 25 leti. Poznamo ga po njegovih ubranih krajinskih zapisih v tehniki akvarela, tudi rožice je rad slikal v tej tehniki, še posebno vrtnice. In ravno vrtnice so ena posebnih doživetjih, katere lahko občudujemo poleg drugih slik, ki jih je tokrat naslikal v akrilni tehniki.  Nekajkrat se je že poskušal v tej tehniki, tokrat se je vrnil k njej, ker je pogrešal moč barve.

Takole nadaljuje kritičarka: »V likovno-formalnem smislu slike predstavljajo premišljeno kompozicijsko zasnovo in odpiranje slikovnega polja v prostorsko iluzijo, pri čemer odigravajo pomembno vlogo svetlobni učinki ozadja. Podlage so narejene s čopičem, nato pa avtor nadaljuje z lopatico, z materialno bogatimi nanosi, ki sledi potez nadgrajujejo s posameznimi arhitekturnimi elementi, z njegovimi hišami, od katerih je včasih dovolj zgovorna le rdeča streha, ki prikliče vsebino in postane kompozicijski utemeljitelj … «

Citrarka je potem z znanimi hiti  (Only you, Let it be …) zopet navdušila tokrat polno dvorano, še ploskanje, katerega je bilo slišati iz velike dvorane, se je nekako uskladilo z njenim nastopom, seveda je doživela tudi bučen aplavz prisotnih  obiskovalcev.  

Besedo je dobil tudi avtor, ki je dejal, da ve, kaj je njemu všeč, zato je začel novo poglavje, torej akril, na vrsti pa je še olje. Sedaj, ko je prisotne prepričal z novo razstavo, komaj čakamo na naslednjo. Da bi jih bilo še več, ti Panonski mornar …

Besedilo in foto: Brane PevecNe spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja