Obvestilo

NUSZ v Pivki po novem

Pivški svetniki so na novembrski seji svetniki drugič obravnavali ter potrdili predlog novega Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v občini Pivka (NUSZ). Določbe veljavnega odloka so bile delno v neskladju z veljavno področno zakonodajo, odlok daje podlage za posodobitev občinskih evidenc NUSZ, ki bodo osnova za odmero nadomestila v prihodnjem letu.

Bistvene predlagane spremembe so: zmanjšanje števila območij iz petih na tri, združevanje različnih poslovnih obremenitev v enotno skupino z ločitvijo športno turističnih dejavnosti v samostojni namen, uporaba podatkov uradnih evidenc geodetske uprave RS ter vzpostavitev lastnih evidenc, kjer še ne obstajajo (nezazidana stavbna zemljišča ter evidence zunanjih poslovnih površin).
Vrednost točke za stavbe bo znašala 0,0011 evra/m2, za nezazidana stavbna zemljišča pa 0,00022
evra/m2. Strošek nadomestila za uporabo stavnega zemljišča na m2 stanovanjske površine bo znašal 0,62 evra/m2 v prvem območju, v drugem območju 0,46 evra/m2 v naseljih brez kanalizacije in 0,53 evra /m2 v naseljih z kanalizacijo, v tretjem območju pa bo zanašalo nadomestilo 0,40 evra/m2 stanovanjske površine.
Pri poslovnem namenu bo strošek nadomestila za stavbe znašal 0,79 evra /m2 v prvem območju, 0,53 evra/m2v drugem območju brez kanalizacije, 0,59 evra/m2 v naseljih s kanalizacijo, ter 0,48 evra na m2 v tretjem območju.

Mesec dni za uskladitev evidenc

Po potrditvi odloka sledi uskladitev evidenc nadomestila, ki bo trajala mesec dni. V tem času bo občina vsem zavezancem posredovala obvestilo o evidenci nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. V času uskladitve podatkov bodo na Občini sprejemali pobude in pritožbe zainteresirane javnosti.

Ustanovitev za voda Javni zavod – Park vojaške zgodovine Pivka omogoča tržno dejavnost

Občinski svet je po drugi obravnavi potrdil Odlok o ustanovitvi javnega zavoda »Javni zavod – Park vojaške zgodovine Pivka« in Odlok o ustanovitvi zavoda Javni zavod-Turizem Pivka. Odloka zaradi uskladitve z novo zakonodajo urejata status tržne dejavnosti v javnih zavodih, ki lahko izvajata prodajo blaga in storitev na trgu le, če z izvajanjem le-te zagotovita najmanj pokritje vseh s to dejavnostjo povezanih odhodkov.

Ob zaključku seje sta župan Robert Smrdelj in direktorica občinske uprave Mihaela Smrdel prisluhnila pobudam svetnic in svetnikov, odgovore na njihova vprašanja lahko pričakujejo do naslednje seje občinskega sveta, ki je načrtovana 21.12.2023, ko bodo svetniki
obravnavali predlog proračuna za leto 2024.

 

Občina Pivka / Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja