Obvestilo

Občina Postojna: Vodstvo Postojnske jame zavaja javnost

Na Občini Postojna, ki je prek svoje hčerinske družbe kontrolna solastnica Postojnske jame, so se včeraj odzvali na serijo enostranskih medijskih objav v zvezi s Postojnsko jamo v zadnjih dneh. Kot pravijo, so bile trditve vodstva Postojnske jame v njih zavajajoče.

»Upravni odbor družbe Postojnska jama d. d. je za 14. septembra sklical skupščino delničarjev in bo predlagal, da se od 10.869.670 evrov bilančnega dobička Postojnske jame za leto 2014 izplača dividende v višini 56.860 evrov. Pri tem predsednik upravnega odbora v javnosti izpostavlja, da tako uresničuje svojo obljubo, kar pa je zavajajoče in populistično. Marjan Batagelj bi kot predsednik upravnega odbora Postojnske jame d. d. moral vedeti, da izplačilo minimalne dividende ni odvisno od njegove obljube, ampak, da takšne postopke in višino minimalne dividende določa zakon,«  so na občini zapisali v sporočilu za javnost.

Sicer pa je Marjan Batagelj že obljubil, to je na majski seji soglasno potrdil tudi upravni odbor Postojnske jame d. d., da bo predlagal delitev dividend v višini 752.514,75 evra, še opozarjajo na občini.  »Mesec dni kasneje si je premislil, to je spet soglasno potrdil upravni odbor, in napovedal, da dobička letos za dividende ne bo.«

Na občini pravijo, da pojasnil za takšno odločitev niso dobili,  zato so sami predlagali najprej delitev dobička v enakem znesku, kot je bil namenjen za ustanovitev sklada lastnih delnic in kasneje manj, kot znaša polovica tega zneska. »Oba predloga je Marjan Batagelj povozil s svojim večinskim deležem, čeprav je denarja očitno dovolj, saj pri odkupu lastnih delnic še vedno vztraja,« navajajo v omenjenem sporočilu.

»Občino Postojna je s takšnim ravnanjem kot manjšinskega delničarja prisilil v izpodbojne tožbe, s katerimi je kot odgovoren solastnik zavarovala javni interes. To pa ne pomeni, da s tožbo zahteva dobiček iz Postojnske jame za vsako ceno, kar Marjan Batagelj nenehno javno izpostavlja in tako zavaja javnost.«

V zvezi z obnovo hotela Jama, ki naj bi bila razlog za neizplačilo dividend, na občini poudarjajo, da naložbo podpirajo. “Še vedno pa ostane približno 5,8 do 7,3 milijona evrov nerazporejenega dobička, ki pa bi ga očitno skozi odkup lastnih delnic rad prejel le večinski lastnik – to je Marjan Batagelj,” menijo na občini in opozarjajo, da Batagelj doslej ne na skupščini ne na upravnem odboru in ne prek medijev ni dal nobenega pojasnila, zakaj vztraja pri ustanovitvi sklada lastnih delnic do maksimalne višine 3,2 milijona evrov. Občina Postojna je zato prek svoje družbe Postojna turizem že vložila zahtevek za širitev dnevnega reda naslednje skupščine, in sicer s predlogom potrditve neveljavnosti sklepa o podelitvi pooblastila za odkup lastnih delnic.

Na občini Batagelja tudi sprašujejo, ali je tudi drugim zaslužnim za dobre rezultate Postojnske jame, recimo zaposlenim, povečal plače za 35 odstotkov, ali pa le sebi in svoji soprogi, ki je izvršna direktorica, in to v času, ko pravi, da potrebuje denar za naložbe in razvoj. Upravni odbor je na predlog Batagelja namreč sredi maja potrdil povečanje osnovne plače Batagelju in njegovi soprogi za 35 odstotkov, kar na letni ravni znese več kot 80.000 evrov.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja