Obvestilo

Operna noč z izjemnimi solisti odprla poletno glasbeno dogajanje v Logatcu

V središču Logatca, na trgu sv. Nikolaja, se je včeraj odvila Praznična operna noč, ki je otvorila že 10. poletni glasbeni festival Cantabile. Simfonični orkester Cantabile in solisti so postregli s čudovitimi opernimi zvoki in navdušili obiskovalce, ki so do zadnjega kotička napolnili glavni logaški trg.

 Simfonični orkester Cantabile pod taktirko dirigenta Marjana Gradolnika ter odlični solisti Žiga Lakner, Rebeka Pregelj, Peter Grdadolnik, Lena Pupis, Ana Plahutnik ter citrar Tomaž Plahutnik so pripravili številna glasbena presenečenja, od opernih uvertur in znanih arij do skladb, namenjenih domovini.

Praznična operna noč, ki je združila otvoritev festivala in praznovanje ob Dnevu državnosti, je postregla s pestrim in slogovno raznolikim glasbenim programom. Obiskovalci so lahko prisluhnili npr. Verdijevi La donna è mobile, Mozartovi Voi che sapete, Puccinijevi Nessun Dorma, pa tudi dvema arijama iz operete Špedicija Stradivarius. Navdušila sta tudi operna dueta sopranistke Rebeke Pregelj in mezzosopranistke Ane Plahutnik (Barcarolle) ter tenorista Žige Laknerja in baritonista Petra Grdadolnika (Vem za mladenko).  Veličastna operna noč se je zaključila s prepoznavno Verdijevo Napitnico ter povabilom obiskovalcem, da se v skladbi Slovenija, od kod lepote tvoje, skupaj poklonijo dnevu državnosti.

 Priložnost za mlade nadarjene soliste

Umetniški vodja festivala Marjana Grdadolnik je po operni noči povedal:
»Praznično operno noč so poleg Simfoničnega orkestra Cantabile oblikovali odlični pevski solisti, vsi študentje pevskega oddelka Akademije za glasbo v Ljubljani in vsi že z nagradami z državnih in mednarodnih tekmovanj. Danes so dobili priložnost, da se predstavijo skupaj s Simfoničnim orkestrom Cantabile, katerega poslanstvo je, da omogoča mladim nadarjenim glasbenikom solistične nastope z orkestrom. Vsi solisti so svojo priložnost odlično izkoristili.«

 Poleg študentov glasbene akademije je odlično nastopila tudi osnovnošolka Lena Pupis, ki je zapela arijo Ninike iz operete Špedicija Stradivarius,  ki je bila napisana ob praznovanju 50-letnice Glasbene šole Logatec.

 Festival se nadaljuje z baročnim večerom

Poletni glasbeni festival Cantabile se nadaljuje že v torek, 27. 6. 2023, ob 20.30, in sicer z baročnim popotovanjem po evropskih glasbenih središčih. V goste prihaja zasedba za staro glasbo Tacet Ensemble z gostjo Christino Thaler. Sledili bodo večer z Orkestrom harf Glasbene šole Celje, tolkalni krog s Francijem Krevhom ter večer s Kvartetom violončel Cedéz. Eden od vrhuncev festivala bo zagotovo Izraelski večer, na katerem se bosta predstavila Mladinski simfonični orkester Raanana ter pevski zbor Inbar. Predzadnji večer bosta Logatec razvnela Vročica saksofonske noči in SOS mladinski saksofonski orkester.

Za zaključek so organizatorji v nedeljo, 9. 7. 2023, pripravili pravo Podoknico na vasi, potekala pa bo v središču Logatca, na Trgu sv. Nikolaja. Uprizorili jo bodo gostje iz domače in sosednjih občin, med njimi dramska skupina KTD Hotedršica, Vokalni ansambel Virilis, Moški zbor Razpotje Col in Kvartet Fir. V goste pride tudi najbolj znani slovenski podokničar Franc Pestotnik.

Festival bo potekal na različnih prizoriščih v Logatcu do 9. julija 202. Podroben program, prizorišča in ustvarjalci >>

Mihaela Leskovec

Foto: agencija Citrus

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja