Obvestilo

Park vojaške zgodovine zaživel v prenovljeni podobi!

Ob zaključku izvajanja operacije »Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine – 2. faza« so operaciji, njeni izvedbi in tudi o poslovanju parka v letu, ki se izteka, na novinarski konferenci po ogledu prenovljenih prostorov spregovorili pivški župan Robert Smrdelj, v. d. generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo Jana Mlakar in direktor Zavoda za turizem Pivka Janko Boštjančič, medtem ko je o novi celostni grafični podobi parka spregovorila oblikovalka Barbara Kogoj.

Z izvedbo operacije, katere celotna vrednost je ocenjena na dobrih 1,1 milijona evrov, je Park vojaške zgodovine po zgledu sodobnih vojaških in tehničnih muzejev po svetu vzpostavil pogoje za delovanje voznega dela muzejske zbirke. Za vožnje s starimi oklepniki in vojaško-zgodovinske ponazoritve je s sanacijo degradiranega območja ob vojašnici nastala primerna ploščad s tribunami, ki zagotavljajo boljši pregled in varnost obiskovalcev.

V okviru operacije je bila prenovljena tudi pešpot na Primož. Stara je namreč vodila skozi muzej, kar pa je bilo zaradi varnosti razstav in zbirk nevzdržno, zato je nova pot v tem delu speljana ob robu muzejskega kompleksa.

Med novostmi velja izpostaviti tudi to, da bo upravljanje parka s 1. januarjem prešlo na Zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka, ki bo poleg tega upravljal še s Krajinskim parkom Pivških presihajočih jezer in Ekomuzejem.

Pičlih 45 dni za izvedbo

“Z izvedbo 1. in 2. faze operacije Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine Park popolnoma prenovljen vstopa v novo leto, ki bo zaradi obeleževanja 25-letnice samostojnosti Republike Slovenije za Park posebej pomembno, saj si le-ta šteje za svoje osnovno poslanstvo ohranjanje spomina na nastanek samostojne slovenske države in vojno ’91;”  je na novinarski konferenci med drugim povedal Janko Boštjančič, medtem ko je pivški župan Robert Smrdelj poudaril, da je bilo za izvedbo 2. faze na voljo pičlih 45 dni, zato so delali na mejah zmožnosti. Delež občine je po Smrdeljevih besedah znašal 240 000 evrov in so v ta namen opravili tudi rebalans proračuna. “2. faza je pomenila res najnujnejši del obnove in kompleks je zdaj zares privlačen,”  je poudaril Smrdelj.

PVZ med najbolj obiskanimi muzeji v Sloveniji

Po besedah Janka Boštjančiča bodo v Parku vojaške zgodovine letos presegli 32 000 obiskovalcev kljub občasnemu zaprtju posameznih delov, to število pa Park uvršča med najbolj obiskane slovenske muzeje. Po Boštjančičevih besedah bodo finančno presegli lansko leto. “Eden glavnih problemov pa je, da nimamo stacionarnega turizma,” še dodaja.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

20151209_094941

Na fotografiji z leve: pivški župan Robert Smrdelj, direktor Zavoda Janko Boštjančič in v. d. direktorice pristojnega direktorata Jana Mlakar.

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja