Obvestilo

PGD Pivka prevzelo sodobno večnamensko gasilsko vozilo

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Pivka je včeraj prevzelo sodobno večnamensko vozilo za gašenje, vredno 250.000 evrov. Večino denarja je prispevala Občina Pivka iz občinskega proračuna, preostanek pa je bil financiran s sredstvi PGD Pivka in požarne takse. Nova pridobitev pomeni velik korak naprej v opremljenosti PGD Pivka ter bo v veliko pomoč pri varovanju naravnega okolja in hitrem odzivu na nujne situacije.

Podžupanja občine Pivka Majda Godina je ob uradni predaji ključev poudarila pomen nove pridobitve za zagotavljanje varnosti občanov. Poleg tega je štirim prostovoljnim gasilskim društvom v občini predala tudi nove gasilske sesalnike za vodo, ki bodo uporabni v primerih poplav in drugih nesreč z vodo.

Predaja ključev in blagoslov

Slavnostni dogodek se je pričel v Petelinjah, kjer so novo vozilo počastili s slavolokom. Temu je sledila slavnostna predaja ključev pred gasilskim domom v Pivki, kjer je novo vozilo blagoslovil pivški župnik Marjan Škvarča.

Zgodovina nakupa vozila sega v leto 2021, ko so v PGD Pivka skupaj z Občino Pivka pripravili projektno dokumentacijo, objavljen je bil javni razpis in po končanem postopku je bila 15. marca 2022 podpisana pogodba z dobaviteljem, podjetjem Rosenbauer d.o.o. iz Gornje Radgone. Vozilo bo nadomestilo odsluženo staro vozilo TAM 110, ki je bilo zaradi dotrajanosti umaknjeno iz uporabe leta 2018.

Učinkoviti v gašenju gozdnih požarov …

Večje gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov (GVGP-2) je namenjeno prevozu osnovne enote za gašenje gozdnih požarov in potrebne opreme. Namenjeno je gašenju manjših in srednje velikih požarov v naravnem okolju, lahko pa je tudi osnovna enota gašenja velikih gozdnih požarov.

… in požarov v objektih

Sodobna nadgradnja vozila omogoča tudi gašenje začetnih požarov v objektih, kar še povečuje njegovo vsestranskost.

Vozilo je izdelano tako, da se lahko del opreme in pritrdišča iz vozila odstrani ter zamenja z drugo opremo in pritrdišči. Kljub temu da je vozilo primarno namenjeno gašenju požarov v naravi, se s to spremembo vanj namesti dodatna oprema za posredovanje ob naravnih nesrečah, kot so poplave, neurje s točo, …V kabini vozila so tudi dva izolirna dihalna aparata, termovizijska kamera, ter druga drobna oprema.

Vrhunska oprema

Podvozje vozila je znamke MAN, ima 4×4 pogon, z možnostjo zapore diferenciala in redukcije prestavnih razmerij, posebej prilagojeno izven cestni podlagi. Moč motorja je 210 KW, ima 12-stopenjski samodejni menjalnik s programsko opremo, posebej prilagojeno za intervencijska vozila. Posadka vozila je 1+5. Sedeži so razporejeni v dve vrsti (2+4). Kapaciteta vode za gašenje je 2.500 litrov. Vozilo je opremljeno s tremi hitro napadalnimi enotami ter vodnim monitorjem. Na vozilu je nameščen svetlobni stolp za osvetljevanje okolice kraja intervencije. Okoli kabine vozila in čez sprednjo masko je nameščena cevna zaščita, nameščen je tudi vitel. Poleg osnovne opreme, kot so cevi, ročniki in ostale armature, so v vozilu še motorna žaga, dva izpihovalnika, nekaj ročnega orodja in pribor. Na strehi vozila so stikalna lestev, ročno orodje, nahrbtnjače in nekaj drobne opreme.

Občina Pivka / Uredništvo NzN

Foto: Valter Leban

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja