Obvestilo

Pihalni orkester po 110 ustvarjalnih letih zanosno v prihodnost

Pihalni orkester Logatec, eden najbolj znanih logaških glasbenih sestavov, je s slavnostnim koncertom zaznamoval 110 bogati let ustvarjanja. O samem koncertu, mejnikih in prihodnosti tega orkestra smo se pogovarjali z Vidom Pupisom, dirigentom, izjemnim glasbenikom in dušo tega orkestra.

Kakšen repertoar ste pripravili za koncert in kako ste ga izbrali?

Za začetek je publiko dobro ogrel združen Pihalni orkester Glasbene šole Logatec in Mladinske sekcije KD Pihalni orkester Logatec, ki je izvedel dve skladbi z bolj programsko vsebino, Red Giant – o zvezdi, ki eksplodira in potegne vse vase, ter The Great Locomotive Chase – veliki lov na/za lokomotivo!

Združen orkester pod vodstvom dirigenta Roka Škrlja, nam je v nadaljevanju postregel s tremi skladbami lahkotne narave. Havano, Michael Jackson Hit Mix in Welcome to the Jungle je orkester zaigral kot eno skladbo in publiki pripravil pravo pravcato glasbeno popotovanje. V nadaljevanju je na sceno stopil 110 let star jubilant – Pihalni orkester Logatec, ki mu je dirigirala moja malenkost (Vid Pupis). Za uvod smo zaigrali Weaspijevo Fanfaro in funk. Izjemna skladba, ki od orkestra zahteva obvladovanje vseh glasbenih prvin! Že v sami skladbi se zgodi glasbeni zasuk, iz veličastne fanfare v funk in tako je potekal ves koncert.

Ko sem/smo, skupaj s članoma umetniškega odbora, Janjo Nagode in Žigo Čukom, izbirali program, smo želeli publiki ponuditi presek našega umetniškega delovanja. Želel sem si, da orkester zveni mladostno, poln energije in muzikalnega žara ter da na odru uživa.Skladbe, ki so sledile uvodni, so iz orkestra iztisnile vse to in še več.Slišali smo Avsenikovo skladbo – Prelepe ste ve Karavanke – v samba preobrazbi, venček latinskih skladb z naslovom Latin Gold. Sledila je ritmična in energetsko polna skladba Danzas Cubanas (kubanski plesi), ki je kar vabila na ples. Pred veličastno koračnico 76 pozavn, je orkester ne samo zaigral, ampak tudi zapel Balkan Dance (balkanski ples)!

Ko sem izbiral program za koncert, sem po takih ritmičnih, energetsko polnih skladbah pričakoval bučen aplavz, ki ga je orkester od naše zveste publike seveda dobil, zato sem za repertoar slavnostnega koncerta izbral dva dodatka. Slovenski venček št. 1, aranžma Jože Privšek, publike pričakovano ni pustil ravnodušne, in tako je sledil še drugi Privškov dodatek, Venček slovenskih narodnih!

 

Je imel koncert kako rdečo nit?

Seveda, saj je šlo za slavnostni koncert ob 110-letnici društva. Poleg izvedenega glasbenega programa, so člani društva za svoje delovanje v društvu prejeli bronaste (10 let), srebrne (20 let) in zlate značke (30 let). Član Srečko Likar pa je prejel častno značko za 40-letno delovanje v ljubiteljski kulturi. Značke Vinka Štrucla podeljuje Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti, podelila jih je gospa Tanja Pina Škufca, vodja območne izpostave JSKD. Kulturno društvo Pihalni orkester Logatec pa je iz rok g. Smrekarja (direktor za splošne zadeve na JSKD) prejel zlato jubilejno priznanje ob 110 letnici izjemno uspešnega delovanja.

Kakšni so bili vtisi?

Po takem koncertu, s tako publiko so bili vtisi seveda odlični. Umanjkal je le primeren ambient …

Je bil namen dosežen?

Praznovanje ob 110-letnici najstarejšega in najuspešnejšega  kulturnega društva v Logatcu je v polni meri uspelo!

Koliko članov ima Pihalni orkester Logatec?

Število aktivnih članov se trenutno giblje okrog številke 60.

Kakšno je zanimanje mladih glasbenikov za igranje v tem orkestru?

Orkester zelo dobro sodeluje z Glasbeno šolo Logatec. Tako pihalni orkester glasbene šole Logatec in Mladinska sekcija KD Pihalni orkester Logatec v zadnjem obdobju redno sodelujeta in skupaj izvajata nastope oz. projekte:

– maj 2022 – zaključni nastop orkestrov GŠ Logatec

– oktobra 2022 – nastop v Slovenski filharmoniji

– aprila 2023 – intenzivni vikend

– maja 2023 – zaključni nastop orkestrov GŠ Logatec

Z zglednim sodelovanjem z Glasbeno šolo Logatec si KD Pihalni orkester Logatec zagotavlja reden dotok mladih članov v orkester. Zanimanje za igranje v Pihalnem orkestru je sicer zelo veliko, saj orkester redno dobiva prošnje za včlanitev tudi iz drugih občin, predvsem Ljubljane.

Kateri so bili ključni mejniki v zadnjem desetletju?

Težko se osredotočim na le nekaj dogodkov, recimo:

– tekmovanji slovenskih godb v 1. in koncertni težavnostni stopnji (2016 in 2019), ko je orkester obakrat prejel zlato plaketo s pohvalo, 2016 je orkester postal tudi absolutni zmagovalec tekmovanja.

– mejnika sta zagotovo dva koncerta v Slovenski filharmoniji v Ljubljani 2019. in 2022.

– koncerti s priznanimi gosti: Oto Pestner, Maja Keuc, Nina Strnad, Nuša Drašček, Fantje z vseh vetrov …)

– vsakoletni koncerti s solisti, kjer orkester ponudi priložnost svojim članom, da se predstavijo kot solisti.

Kje vidite pihalni orkester čez deset let?

Pihalni orkester Logatec je v Sloveniji v samem vrhu tovrstnih ljubiteljskih zasedb. S pametnim vodenjem društva/orkestra, sodelovanjem z Glasbeno šolo Logatec, s pomočjo Občine Logatec in sponzorjev bo orkester na tem področju še naprej prosperiral, nudil občanom kakovostne vsebine in soustvarjal kakovosten ljubiteljski program in bil tako kot do sedaj, mnogim slovenskim podobnim društvom za zgled!

Blanka Markovič Kocen

Foto: Uroš Gutnik

Ne spreglejte

Poletni glasbeni festival Cantabile: v soju luči in čudovite glasbe

V četrtek, 27. junija 2024, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 11. poletni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja