Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Pivka: letos občinska priznanja glasbenikom, humanitarcem in kulturnikom

Na slovesnosti, ki je ob občinskem prazniku sinoči potekala v Krpanovem domu v Pivki, so podelili štiri plakete Občine Pivka. Tokrat so jih prejeli skupina Ana Pupedan, prostovoljci skupine Bejž če ujdeš, Društvo za krajevno zgodovino in kulturo Lipa Pivka in podjetje Jata Emona, d. o. o.

Občinski praznik je vselej tudi priložnost za pogled nazaj, na preteklo leto, ki je bilo v Pivki, kot je povedal slavnostni govornik, župan Robert Smrdelj, v znamenju obnove in prenove cest ter številnih drugih infrastrukturnih objektov. Seveda so bila v ospredju dela na vodovodu, ki jih s pomočjo evropskih sredstev izvajajo skupaj z Občino Postojna. »Nič manj pomembne od naložb v stene, ceste ipd niso tako imenovane mehke vsebine,« je dejal župan in med drugim naštel nekatere odmevne uspehe pivških športnikov, ravnateljicama obeh pivških šol, ki sta pravkar začeli svoj tretji mandat, pa je zaželel uspešno delo tudi v prihodnje. Kot spodbudne je župan omenil tudi podatke o zmanjševanju brezposelnosti v pivški občini, uspešen projekt Parka vojaške zgodovine, med načrti pa izpostavil Center za interpretacijo velikih zveri ter preureditev stare šole v Zagorju v Hišo tradicionalnih znanj.

»9.  maj je tudi dan Evrope – zdi se, da je ideja Evrope bolj kot kdajkoli doslej na preizkušnji, a verjamem, da bo zmagala zdrava pamet,« je še dejal župan Robert Smrdelj pred samo podelitvijo priznanj nagrajencem, ki jih je poimenoval »velike pivške blagovne znamke in promotorji najrazličnejših vrednot.«

ANA PUPEDAN, pivška glasbena skupina, ki letos praznuje 25. obletnico delovanja, je prejemnica Plakete Občine Pivka. Ano Pupedan sestavljajo Simon Avsec (vokal, violina), Boštjan Požar (kitara, klarinet), Peter Žnidaršič (bas kitara) in Marko Doles (bobni).

Zasedba, ki ostaja ista od samega začetka, je svojstvena po svojem glasbenem pristopu, po svoji različici Ante upedanten banda in po pevski različici Anadedemski pupevski pulpet. V 25 letih so fantje izdali pet albumov. Nekaj časa so ustvarjali tudi v lastni hišni produkciji, sodelovali in preizkusili so se tudi v gledališču, filmu in risankah.

Najraje pa ostajajo pri svoji avtorski glasbi, mešanici različnih glasbenih zvrsti, ki jo poleg rocka odlikujejo ritmi, akordi, linije in rifi punka, jazza, reggea, hipijade in še bi se našlo. Zasedba je v vseh teh letih ustvarila lasten zvok, ki ga je pridobila tudi z izborom inštrumentov. Ta ji skupaj s kritičnimi in lucidnimi pa tudi šaljivimi besedili daje identiteto, kot jo ima le malo zasedb, saj ne stremi k vzorcem in se nikoli ne podreja.

Ana Pupedanten redno koncertira po Sloveniji, tudi v tujini in na ta način prispeva k prepoznavnosti in promociji občine Pivka.

Plaketo Občine Pivka je sinoči prejela tudi skupina  BEJŠ ČE UJDEŠ. Do sedaj so izvedli že 19 humanitarnih akcij s skupnim naslovom Streho nad glavo. Poslanstvo te skupine prostovoljcev je neposredna oblika pomoči. S prispevki, donacijami ali na druge načine zbranim denarjem nabavijo material, z lastnim prostovoljnim delom pa potrebnim pomoči pomagajo do svetlejšega jutri, toplega zavetja doma pod novo streho.

Petindvajset prijateljev, ljudi različnih poklicev in znanj, je prvič strnilo svoje vrste v humanitarne namene ob tragičnih dogodkih v Posočju. Hvaležnost družine iz Drežniških Raven, ki so ji postavili streho, jih je spodbudila k temu, da je neposredna oblika pomoči postala njihovo poslanstvo. Drežniškim Ravnam so sledile Lože na Vipavskem, Novaki pri Cerknem, Čezsoča. Leta 2007 pa so prvi odšli na drug konec sveta. V San Pedru na Slonokoščeni obali so postavili streho na župnišču z učilnicami in temelje novi šoli. V šoli, za katero so prispevali tudi precejšen del denarja, otroci pridobivajo največje  bogastvo – znanje.

Leta 2008 so v Vietnamu pomagali zgraditi objekt za nastanitev prostovoljcev, ki pomagajo zdraviti gobavce, bolnišnici za gobavce pa so postavili streho. Ob ujmah v Sloveniji istega leta so postavili streho družini v Šempetru pri Gorici ter opremili stanovanje družini iz Železnikov. Tudi leta 2009 so izvedli tri akcije: postavili so streho šoli otroškega zavetišča v Limi v Peruju, v Petelinjah so pomagali obnoviti streho pogorelega objekta, invalidu v Trpčanah v občini Ilirska Bistrica so postavili dvigalo. Leta 2010 in 2011 so postavili strehe v Kirgiziji, Ugandi in Selih pri Dobovi, leta 2012 ambulanto v begunskem taborišču za Tibetance v Nepalu. Leta 2013 so zgradili hišo družini na Kosovu, leta 2014 pa so zgradili betonsko streho na šoli v enem najrevnejših predelov v okolici Kalkute. Predlanskem so novo streho na šoli zgradili na Madagaskarju, lani pa so postavili streho na varni hiši za dekleta na Andamanskih otokih, ki jih je pred desetletjem prizadel cunami.

Skupina Bejš če uejdš se že pripravlja na odhod v Italijo, kjer bodo po svojih močeh pomagali prizadetim v več potresih.

Člani skupine izkazujejo izjemno empatijo do sočloveka. S humanitarnimi akcijami so spremenili mnoga življenja.

Tretji prejemnik plakete Občine Pivka je DRUŠTVO ZA KRAJEVNO ZGODOVINO IN KULTURO LIPA PIVKA, ki je z letošnjo izdajo zbornika Časi minevajo, spomini ostajajo obeležilo 20 let delovanja. Društvo je v tem času razgibalo in pomembno zaznamovalo kulturno življenje v občini Pivka. Ustanovil ga je Ernest Margon, prvi predsednik društva, leta 2004 ga je nadomestila predsednica Irena Margon. Cilji društva so vseskozi ustvarjanje in soustvarjanje kulturnih dogodkov ter ohranjanje zgodovinskega spomina, dejstev, dogodkov in ljudi, ki so zaznamovali življenje v naših krajih. Društvo daje velik poudarek tudi ustvarjanju in delovanju mladine, ki ji društvo omogoča nabiranje znanj in izkušenj v nastopanju in vodenju prireditev. Mladi sodelujejo pri prireditvah za miklavža in materinski dan, pri počitniških delavnicah, nastopajo z recitali in lutkami.

Osrednji društveni dogodki so pogovori Pod lipo, kjer so domači javnosti predstavili več kot 40 eminentnih kulturnih ustvarjalcev, igralcev, pesnikov, pisateljev, zgodovinarjev… Ob 130. obletnici vseslovenskega tabora na Kalcu so izdali publikacijo Slovenska narodna zavest od zedinjene do samostojne Slovenije avtorja Davorina Krnela, in nato še nekaj publikaciji in knjig. Sodelovali so pri pripravi razstav in postavljali lastne, organizirali so prireditve ob občinskem prazniku, vsako leto pripravijo slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku. Soorganizirajo tudi srečanja Šempetrcev, akcije Podarimo knjigo, v katerih knjigam iščejo dober dom, priljubljene so njihove čajanke v knjižnici, ob izdaji knjige o Kamniti križi na Pivki in v Košanski dolini so organizirali celo pohode. Naštevanje vseh dejavnosti bi bilo predolgo, vse pa so naštete in opisane v njihovi zadnji knjigi, omenjenem zborniku.

Ernest in Irena Margon (Foto: Arhiv Primorske novice)

Plaketo Občine Pivka so sinoči podelili tudi podjetju JATA EMONA d. o. o. Ljubljana, ki  je v občini Pivka prisotno nekaj več kot desetletje. S prevzemom deleža je postala lastnica dobrih 57 odstotkov Pivke Perutninarstva, d. d., posledično pa tudi Delamarisa. Konec leta 2006 se je Pivka, d. d., zaradi prekrivanja programov in sinergij odločila del svoje proizvodnje in s tem del zaposlenih preseliti na Jato Emona. Takrat je bilo med delavci veliko bojazni pred mogočo izgubo zaposlitve in dvomov v resnost namere lastnika. Vendar noben delavec ni ostal brez dela. Še več, Jata Emona širi proizvodnjo in dodatno zaposluje, pri tem pa proizvodnjo in objekte ves čas posodablja. »Že prvo leto, pa čeprav smo bili nekateri zaposleni šele mesec dni,« so v obrazložitvi svojega predloga zapisali predlagatelji, zaposleni v pivškem delu Jate Emone, »smo poleg plače prejeli še božičnico in tako vsa leto do zdaj. Le v redkih gospodarskih družbah je plača redna, tako kot je pri nas, družba pa se na nas spomni tudi z darili ob večjih praznikih v letu.«

Predlagatelji priznanja, 35 zaposlenih, so prepričani, da bo Jata Emona, ki je eden največjih vlagateljev v občini, tudi v prihodnje z vso resnostjo in dobrimi nameni vlagala v razvoj in ostala družbeno odgovorno podjetje. Njena zadnja donacija je bila na primer namenjena izdaji knjige Kamniti križi na Pivškem avtorja Božidarja Premrla.

Predlagatelji poudarjajo, da so odnosi med vodstvom Jate in delavci na Pivškem pristni, spoštljivi in korektni, zahvala za vse to pa gre dr. Blažu Udoviču, direktorju perutninske proizvodnje, Dragu KisiIaku, direktorju investicij in vzdrževanja, Barbari Kolenko, vodji programa perutninski repromaterial in direktorju družbe Stojanu Hergouthu.

Z leve proti desni: Drago Kisilak, direktor investicij in vzdrževanja, Stojan Hergouth, direktor družbe, Barbara Kolenko, vodja programa perutninski repromaterial, dr. Blaž Udovič, direktor perutninske proizvodnje. (Foto: Arhiv Jata Emona d. o. o. Ljubljana)

Poleg pevskega zbora OŠ Pivka pod vodstvom Marjane Morel in mladih pivških glasbenikov  ter Klapa Škvadra sta svoj prispevek k slovesnosti pridala še duhovita voditelja, predvsem pa je občinstvo na noge dvignil nastop nagrajene skupine Ana Pupedan, ki nam je postregla tudi z nekaj najnovejšimi »komadi« z novega albuma in izpod peresa oz. Tipkovnice Tomaža Domicelja.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

 

Ne spreglejte

Vlada bo sofinancirala park vojaške zgodovine

Vlada je na včerajšnji seji sklenila, da bo sofinancirala dejavnost Parka vojaške zgodovine Pivka v tem in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja