Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Pivka: po zaključku gradnje vodovoda pred številnimi novimi izzivi

Pred občinskim praznikom je župan Občine Pivka Robert Smrdelj tudi letos novinarke in novinarje, ki redno spremljajo delo občinske uprave in ostalo dogajanje v občini, povabil na že tradicionalno “kavo z novinarji”, kakor so v Pivki poimenovali tovrstne redne novinarske konference.

Kot je uvodoma povedal, bodo občinski priznanji letos podelili ansamblu Narcis za 20 let delovanja in Radenki Kapelj za dolgoletno prizadevno delo v društvu upokojencev. Občinski priznanji bosta prejela dolgoletna ravnateljica Sonja Vodopivec in pivški župnik Marjan Škvarč, ki župnijo vodi že od leta 2000. Častni župan občine Pivka bo postal dr. Aleksander Merlo, ki sicer ni občan Pivke, je pa zaznamoval ta prostor. »Postojnska bolnišnica bi bila brez njega drugačna,« de med drugim dejal župan Smrdelj.

Preteklo leto v znamenju gradnje vodovoda

Župan in direktorica občinske uprave Mihaela Smrdel sta predstavnikom sedme sile predstavila zaključene in načrtovane projekte. Preteklo leto je bilo v Pivki v znamenju  gradnje vodovoda, 30-milijonskega projekta, v katerega so in še vlagaj ogromno energije in naj bi se letos zaključila. Občinama Pivka in Postojna bo tako zagotovljena varna oskrba s pitno vodo za več desetletij.

Ceste in kolesarske steze

Do turistične sezone bo končana rekonstrukcija Snežniške ceste oziroma ceste iz Pivke skozi Radohovo vas, ki je predvsem državna naložba. Še pred poletjem se bodo dela nadaljevala v smeri proti Parjam, do koder bo na novo zgrajena kolesarska steza. Dela bodo 1. julija prekinili in jih septembra nadaljevali, trajala pa bodo približno leto dni.

Jeseni bo stekla tudi graditev kolesarske steze od Petelinj do Selc, in sicer ob glavni cesti, kar je edina možnost. Kolesarsko stezo bodo po lokalnih cestah gradili tudi iz smeri Postojne proti Pivki. Uredili bodo  tudi zavijalne pasove z glavne ceste proti Selcam. Križišče za Kal je že urejeno, še vedno, do turistične sezone, pa so v teku dela na glavni cesti proti Ribnici.

Še letos naj bi stekla tudi 3. faza rekonstrukcije ceste Kal – Goriče in sicer od industrijske cone do križišča s Košano, bodočega novega križišča, katerega graditev bo v manjšem deležu sofinancirala tudi Občina Pivka.

Z novo strategijo trajnostne prometne  rešitve

Nova strategija razvoja prometa v občini bo prinesla nekaj novih trajnostnih rešitev, med njimi kolesarsko pot med Pivko in Košano, speljano po poljski poti v javni lasti skozi Hrastje v Kal, čez posestvo Ravne do lokalne ceste za Novo Sušico in naprej proti Košani. Zgrajena bo  tudi kolesarska steza od Šmihela do Narina, mimo Parka vojaške zgodovine pod Primožem do spoja z omenjeno bodočo kolesarsko cesto proti Parjam.

Izbran je zasebni partner za posodobitev javne razsvetljave, kar bo naložba, ki se bo občinskemu proračunu hitro obrestovala. Predvideni prihranki naj bi v desetih letih znašali približno 300.000 evrov.

Stadion in razširitev obrtne cone

»Z denarjem iz občinskega proračuna in Fundacije za šport je bila zaključena  ureditev športnega parka oziroma stadiona, projektirali pa bomo  novo balinišče v Košani,« je povedal župan. »Z denarjem iz dogovora za razvoj regij pa  načrtujemo širitev industrijske cone Neverke s komunalno ureditvijo in zgraditvijo proizvodnega inkubatorja. Ta naj bi obsegal približno 1000 kvadratnih metrov površin, s šestimi povezljivimi proizvodnimi prostori, ki bodo oddani v najem po ugodnih pogojih.« Načrtovana je tudi ureditev nakladalno-razkladalne rampe na industrijskem tiru nad industrijsko cono pri silosih, nad Neverkami. S tem bi odpravili tudi problem hrupa, ki ga povzroča nakladanje oziroma razkladanje tovora na železniški postaji v Pivki. Vsa ta dela bodo znašala predvidoma dva milijona evra, občinski strošek pa bi bil davek na dodano vrednost, ko ta ne bi bil povračljiv.

V zdravstveni postaji v Pivki urejajo hodnik in ambulanto. V začetku junija bo v občini vnovič deloval pediater in sicer dvakrat tedensko v novem prizidku nad lekarno.

Občina Pivka še čaka na odločitev o koncesiji za dom za ostarele v okviru Grozda malih podeželskih domov, v čakanju na odločitve države stoji tudi projekt Ravne.

Avtomatski defibrilator tudi v Selcah

Ob Tednu Rdečega križa in občinskemu prazniku Občine Pivka je RKS – Območno združenje Postojna-Pivka Občini Pivka na novinarski konferenci v uporabo predalo še en defibrilator.

Naprava bo kot javno dostopna nameščena v vasi Selce in je bila predana predsedniku vaške skupnosti Selce Simonu Ostanku.

To je že dvanajsti javno dostopni defibrilator v Občini Pivka, vseh pa je 15.

Teden Rdečega križa je namenjen ozaveščanju prebivalstva o poslanstvu naše največje humanitarne organizacije. Rdeči križ Slovenije ima zelo široko področje delovanja. Eno izmed njegovih javnih pooblastil pokriva področje prve pomoči, ki zajema poučevanje laikov in njihovo opolnomočenje  za pomoč v različnih situacijah. Območno združenje Postojna-Pivka poleg obveznih vsebin iz prve pomoči skupaj z občino že šesto leto zapored uspešno razvija mrežo javno dostopnih defibrilatorjev ter prvih posredovalcev.

Občina Pivka / Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Lov (na ščuke) je odprt!

Na Cerkniškem jezeru vsako leto za 1.maj poteka tradicionalni ščukolov, s katerim ribičli zaznamujejo začetek …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja