Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Plačilo prispevka je neizbežno

Prebivalci Rakeka so zaradi informativnega izračuna komunalnega prispevka, ki so ga prejeli v preteklih dneh, na nogah. Zneski na izračunih so jih tako razburili, da so zbirali podpise za sklic Zbora krajanov KS Rakek. In uspelo jim jih je zbrati kar 600.

Veliko zanimanje javnosti se je poznalo tudi na včerajšnji udeležbi. Jedilnica rakovške osnovne šole je bila premajhna za več kot 300 ljudi, ki so prišli poslušat pojasnila cerkniškega župana Marka Ruparja in njegovih sodelavcev glede plačila komunalnega prispevka. Leta 2015 so na Rakeku začeli s priklopi gospodinjstev na nov kanalizacijski sistem in čistilno napravo. Prebivalci so zmotno mislili, da bo njihov strošek le priklop na sistem, ne pa tudi dajatev v obliki komunalnega prispevka. Občina pa jih je pred tedni presenetila z informativnimi izračuni. Poslali so jih 937, povprečen znesek pa se vrti okrog 1.400 evrov.

Ruparju Rakovčani očitajo, da jih je zavajal, da bo treba plačati samo priklop, ne pa tudi prispevka, kar župan odločno zavrača. »Zaračunavanje komunalnega prispevka ni želja župana, občinske uprave ali občinskega sveta, ampak zakonska dolžnost, ki jo mora občina izpolniti v skladu z 79. členom Zakona o prostorskem načrtovanju po uradni dolžnosti. Navedeni zakon občini namreč ne daje možnosti, da bi se odločala, ali bo komunalni prispevek zaračunala ali ne,« je bil jasen Rupar, ki je pri tem poudaril, da je občina javnost o plačilu prispevka ustrezno obveščala.

Ne glede na to, v katero malho bo šel denar, pa je ljudi strah, kako bodo že ob tako borih prihodkih zmogli plačati prispevek. »Živim sama. Imam nekaj več kot 400 evrov pokojnine in po informativnem izračunu bom morala plačati dobrih 500 evrov komunalnega prispevka. Ne vem, kako mi bo uspelo,« mi pove starejša gospa in doda, da ni vedela, da bo morala poleg priklopa plačati še dajatev.

Občina naj bi plačilo občankam in občanom vendarle olajšala z možnostjo odplačila prispevka na 30 obrokov brez obresti. Sicer pa so občinarji prisotne pozvali, da pred samo izdajo odločb, predvidoma v začetku maja, še enkrat preverijo in uredijo podatke v registru nepremičnin, saj so lahko tudi napake v registru vzrok za visoke izračune.

Svetnika Aleš Štefančič in Vincenc Steržaj sta Ruparju predlagala sklic izredne seje občinskega sveta in izglasovanje moratorija, vendar je župan na njuno pobudo odgovoril, da bo kljub nekajmesečnem odlogu plačilo neizbežno.

Besedilo in foto: Maruša Opeka

 

 

Ne spreglejte

Podjetje Kolektor ATP postaja Kolektorjev kompetenčni center za program hibridnih komponent

Kolektor ATP je trenutno v drugi fazi transformacije. Na osnovi investicij in že osvojenih novih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja