Obvestilo

Plavajoči grad vnovič presega mejnike

Na in ob gradu Snežnik se je včeraj začel festival Plavajoči grad, najobsežnejši in najbolj raznolik festival v Sloveniji, ki bo potekal do 30. julija, na gradu in dolini pa je zelo pestro že od sredine meseca. 

Predfestivalsko dogajanje

Od 17. julija so namreč na gradu potekale vaje 70-članskega mednarodnega orkestra Etno Histeria World Orchestra 2023. Glasbeniki so v tednu dni pripravili poldrugo uro repertoarja glasbe sveta – od slovenskih do južnoameriških in drugih skladb. Orkester, ki deluje že od leta 2003, se je prvič javno predstavil že 19. julija ob 20:00, “pod lipco” v centru Kozarišča, kjer je pripravil plesni večer. 21. julija je bil že prvi koncert s polnim repertoarjem, in sicer v Prezidu ob 21:00. Nato je orkester odšel na turnejo (Celjski grad, Koper, Trst) in se 25.7. ob 21:00 predstavil v Loški dolini z akustičnim koncertom na gradu Snežnik. 26.7. je nastopil v Ljubljani, nato pa v petek 28.7. ob 22h z mnogimi gosti, med drugim tudi orkestrom Kovinoplastike Lož, na večernem multimedialnem spektaklu festivala Plavajoči Grad.

Mojstrske delavnice

Istočasno z orkestrom se je odvijalo tudi devet mojstrskih delavnic, nekakšna začasna mednarodna akademija, ki so jo vodili izkušeni mentorji. Delavnice grške tragedije, Freestyle rap-a, partnerske akrobacije, velikih lutk, animacije, improviziranega ljudskega petja,  klovnovske in plesne delavnice  so imele za cilj produkcijo, ki se je povezala s prostorskimi inštalacijami.

Letos je »polhn grad«

Prostorsko in vizualno  odre in povezave definira 35 scenografov, ki bodo ustvarili in osmislili celoten festivalski prostor. Letošnja tema je “Polhn grad”, saj ji izhodišče predstavlja polh in polhanje. Perspektiva človeka in kulturno-družbena umeščenost polhanja na eni ter perspektiva polha in živalskega sveta na drugi strani se bo prelivala s temo oživljanja Gradu Snežnik.

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja