Triglav
Obvestilo

Po poteh prijazne jeseni – kronologija 70 let življenja na Logaškem

Po šestih letih zbiranja gradiva, tako ustnega kot tudi pisnega in fotografskega, je včeraj luč ugledala na Logaškem dolgo pričakovana knjiga Po poteh prijazne jeseni. Izdalo jo je Društvo upokojencev Logatec ob svoji 70-letnici, avtorja besedila sta Marcel Štefančič in Janez Gostiša, oblikoval jo je Igor Resnik, predstavili pa so jo v prostorih logaškega društva upokojencev.

Kot je uvodoma povedal Marcel Štefančič, je želelo društvo ob svoji častitljivi obletnici odpreti okno, da bi se videlo dogajanje od davnega leta 1946 naprej. Delo ne ponuja samo pregleda delovanja društva, ampak celovit, kronološki pogled na družbeno, gospodarsko in tudi politično življenje na Logaškem.  »Vrednost tega dela se kaže skozi več vidikov. Gre za kronologijo, ki pa ni suhoparna, saj smo ji skušali dodati še vse, kar je društvo spremljalo skozi življenje kraja, ljudi, njihove navade … » pojasnjuje Štefančič in dodaja, da knjiga s tem dobi širši pomen in odmev med bralci. Največji izziv vidi v tem, da je bilo treba poiskati način pisanja, da bo delo berljivo, ne bo samo naštevalo dejstev, da bo povezalo z dejavnost ljudi z vsem tem, kar je bilo za društvo tako pomembno skozi 70 let. Velike zasluge pri zbiranju gradiva so soustvarjalci pripirali žal pokojnemu Albinu Čuku, na katerega spomin smo prisotni počastili z minuto molka.

»Kot župan sem vesel, da smo dobili literarno delo, ki je za naše domoznanstvo velika dodana vrednost,« je na predstavitvi med drugim poudaril župan Berto Menard.

70 let je že zgodovina, je dejal Štefančič, je čas, ki presega pogled človeka, ki ni živel na Logaškem. Knjiga postreže z imeni, in fotografijami prvih vodstev, pri čemer velja omeniti, da je logaško društvo upokojencev med šestimi najstarejšimi v Sloveniji.

Igor Resnik, ki je oblikoval že več logaških domoznanskih publikacij, se je dela tudi tokrat lotil zelo tenkočutno. Ustvaril je simboliko barv ob prevladujočih rjavih tonih, ki so po nekaterih raziskavah blizu ljudem po 50. letu.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Naslovnica knjige

Predstavitev je pritegnila številne ljubitelje knjig

                              Predsednik DU Logatec Vladislav Puc

 

Ne spreglejte

Postojnčani ekupni državni prvaki v karateju

Minulo nedeljo je v Ljutomeru potekalo državno karate ekipno tekmovanje, na katerem se je zbralo 35 …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja