Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Podmorničarski vikend – uvod v bogato sezono Parka vojaške zgodovine

V Parku vojaške zgodovine bodo s Podmorničarskim vikendom (13.–14. 4.) zakorakali v novo turistično sezono. Gre za že tradicionalen muzejski dogodek, v okviru katerega je poseben poudarek dan podmornici P-913 Zeta kot eksponatu, ki še vedno zbuja največje občudovanje naših obiskovalcev.

 Posebnost Podmorničarskega vikenda je v tem, da obiskovalce v podmornico vodijo nekdanji podmorničarji, kar daje obiskovalcem enkratno priložnost, da iz prve roke izvedo vse podrobnosti o življenju pod morsko gladino. Program letošnjega vikenda je še nekoliko bogatejši, saj smo v Parku pripravili tudi manjšo priložnostno razstavo o podmornici Zeta, poleg tega pa so nekdanji podmorničarji, združeni v Društvu za ohranjanje podmorniške tradicije Podmorničar, medse povabili še sodelavce iz nekdanje Jugoslavije, tako da bo ob podmornici zbranih tudi več nekdanjih kapitanov podmornic, med njimi tudi g. Miroslav Desnica, ki je bil prvi kapitan »pivške« Zete.

Spomladansko dogajanje v Parku vojaške zgodovine bo v nedeljo, 12. maja, obogatil še Pohod po Krožni poti vojaške zgodovine, ki povezuje Park s podzemno utrdbo na Primožu, Šilentabrom in turistično vasjo Narin. Zadnji vikend v maju pa v Parku kot vsako leto pripravljajo tradicionalni Tankovski vikend, ki privabi ljubitelje vojaške zgodovine in oklepne tehnike iz cele Slovenije pa tudi sosednjih držav.   

Tradicionalnim prireditvam se letošnjo pomlad pridružuje več novih razstav. Do poletja je obiskovalcem na ogled razstava Gorenjskega muzeja Incident hladne vojne na bohinjskem nebu, ki prikazuje sestrelitev ameriškega transportnega letala C-47 nad Pokljuko leta 1946 in veliko krizo jugoslovansko-ameriških odnosov, ki je temu sledila. 28. marca so odprli gostujočo razstavo Dolenjskega muzeja Novo mesto Zdravljeni v zavetju gozda: partizanske bolnice v Kočevskem rogu, ki bo v Parku gostovala do sredine oktobra. 17. aprila bodo odprli gostujočo razstavo Društva Soška fronta KRAS 1915–1917, fotografij iz zapuščine Andreasa Maraskega. Ob Poletni muzejski noči bodo odprli novo manjšo razstavo o izjemni življenjski zgodbi Franca Želeta, ki je kot avstro-ogrski podčastnik med I. svetovno vojno preživel brodolom bojne ladje Szent-István, po vojni se je preizkusil kot podjetnik, pozneje pa šel čez Atlantik, kjer ga je čakal kup pustolovščin. Franc Žele je bil rojen v neposredni bližini današnjega Parka in zato je njegova zgodba zanimiva tako z vojaškozgodovinskega kot tudi čisto lokalnega vidika.  

Pred poletjem bodo v zbirko Parka umestili tudi novopridobljen eksponat – šolsko letalo AERO-3, ki smo ga odkupili od Aerokluba Ajdovščina. Letalo je z nacionalnega vidika pomembno, saj je še edino ohranjeno pri nas v originalnih barvah in je v jugoslovanskem obdobju služilo šolanju pilotov ter bo tako pomembno dopolnilo letalsko zbirko Parka vojaške zgodovine.  

Zaradi pestrosti programa in ponudbe so se v Parku vojaške zgodovine odločili obiskovalcem, ki jih obiščejo večkrat v letu, ponuditi letno karto, in sicer tako za individualne obiskovalce kot za družine. »Z letno karto stopamo korak naproti vsem navdušencem nad vojaško zgodovino, ki bodo tako veliko ugodneje obiskovali tako naše razstave kot dogodke v Parku,« poudarjajo v PVZ, kjer so zadovoljni z rastjo obiska. V letu 2018 je Park namreč obiskalo 51.066 obiskovalcev, kar je dobrih 8 % več kot leto prej. »Rekordno rast obiska (skoraj 60 %) smo zabeležili tudi v prvih treh mesecih letošnjega leta, kar je poleg ugodnega vremena zasluga tudi intenzivnega dela na večji prepoznavnosti in trženju Parka tako v Sloveniji kot v tujini,« so zapisali v sporočilu z javnost.

PVZ/Uredništvo NzN

Foto: Simon Avsec  

  

Ne spreglejte

Lov (na ščuke) je odprt!

Na Cerkniškem jezeru vsako leto za 1.maj poteka tradicionalni ščukolov, s katerim ribičli zaznamujejo začetek …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja