Obvestilo

Poprtnik, župnek

Poprtnik, župnek, božičnik, vsaka regija ima svoje ime in svoj način okraševanja tega prazničnega kruha, ki včasih ni smel manjkati na nobeni praznični mizi. Peče se ga na sveti večer in je na mizi skozi vse tri pomembnejše praznike, sveti večer/ božič, silvestrovo/novo leto, ter na svete tri kralje, ko se ga razreže in vsak član družine dobi svoj kos.
Če vas zanima, kako se ga pripravi in okrasi v vašem kraju, kontaktirajte društva, ki se ukvarjajo s tem in vam bodo pomagali in svetovali. Za Cerknico se oglasite v društvu Klasje, za Loško dolino pa v društvu Ostrnice.

Sestavine:
1 kg moke TIP 500
6 jajc
10 dag sladkorja
1 kvas
13 dag masla
0,5 l mleka
1 vanilin sladkor
rum
sol

 

OKRASKI:
10 dag moke
1 jajce
sol

 

Pripomočki:
tehtnica
posoda za vzhajanje
posoda za segrevanje
»kastrola«, velika 2-3 l

Potek dela:

V posodo damo na dno malo soli, približno 2/3 moke, v katero naredimo luknjo. Vanjo damo sladkor, nadrobimo kvas, dodamo jajca, rum in vanilin sladkor. V manjši posodici segrejemo mleko in dodamo maslo. Mleko mora biti mlačno, ne preveč vroče. Počasi ostalim sestavinam dodajamo mešanico mleka in masla in zgnetemo mehko testo. Pustimo vzhajati. Ko je vzhajano testo damo na pomokano desko in razdelimo na dva dela, en je velik 2/3, drugi 1/3 vsega testa. Večji del testa damo v namaščeno »kastrolo«,  s preostalim delom pa naredimo kito, ptičke, okraske zanj. Vzhajamo. Pečemo na 180°C od 45 minut do 1h.

OKRASKI IZ TESTA ZA REZANCE »NUDLNCE«

Iz sestavin za okraske zamesimo mehko testo in naredimo okraske po želji.

Namig kuharja:

Tak način priprave je značilen za Cerknico. Če vas zanima še za preostale kraje, kjer se tudi peče poprtnik, poglejte na http://www.nesnovnadediscina.si/sl/v-registru-evidentirani-novi-nosilci in http://www.mk.gov.si/fileadmin/mk.gov.si/pageuploads/Ministrstvo/Razvidi/RKD_Ziva/Rzd-02_00022.pdf

Klavdija Hiti

 

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja