Obvestilo

Porodnišnica Postojna: 20 let porodov v vodi

Po besedah direktorja bolnišnice Aleksandra Merla (na sliki) je bil porod v vodi poleg epiduralne analgezije novost, ki je ugled postojnske porodnišnice ponesla tudi prek državnih meja.

V dveh desetletjih se je za tak porod odločilo 334 porodnic, večinoma imajo z njim pozitivne izkušnje.  Zanj se odločajo, ker je zaradi sproščujočih učinkov vode manj boleč, pa tudi zato, ker je rojstvo za otroka tako manj stresno zaradi prehoda v enak medij (iz maternice v toplo vodo).

V zadnjih letih se skoraj 40 odstotkov porodnic odloči za epiduralno analgezijo, katere dostopnost je nekoliko omajala povpraševanje po porodu v vodi, vendar zanimanje kljub temu ostaja. Letos si je tako obliko poroda izbralo devet mladih mamic. Te so nad tovrstno obliko poroda praviloma navdušene in se zanjo odločijo tudi v vseh naslednjih porodih.

Postojnska porodnišnica, kjer  letno v povprečju opravijo 1600 do 1800 porodov, kar jih uvršča na četrto mesto v Sloveniji, po besedah pivškega župana Roberta Smrdelja sodi med tiste ustanove v regiji, ki imajo perspektivo, in je razvojna priložnost. Za ponos lokalnega okolja pa jo je označil tudi postojnski podžupan Andrej Berginc. /B. M. K./

Foto: Valter Leban

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja