Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Postojna: marca se začenja gradnja prizidka Osnovni šoli Antona Globočnika

Po mnenju postojnskega župana Igorja Marentiča, ki je danes podpisal pogodbeni sporazum za izgradnjo prizidka, v Postojni tako vsak za deset let rešujejo prostorsko stisko v šolah. Izvajalec, Kolektor Holding, d.o.o., obljublja, da bodo  dela končali avgusta 2020,  1. septembra pa prizidek že predali namenu.

Kot je na novinarski konferenci ob podpisu pogodbe povedal Marentič, je višina investicije v skladu s predvidevanji, in sicer približno 6,2 milijona evrov in se bo financirala iz občinskega proračuna, EKO sklada in iz državnih sredstev v skladu z Zakonom o financiranju občin. Gradnja se bo pričela v marcu, vsa dela pa morajo biti končana v avgustu 2020, tako da bodo novi prostori v uporabi z začetkom šolskega leta 2020/21.

Novih uporabnih površin bo 2.729 m2, obnovili pa bodo še obstoječo delilno kuhinjo, jedilnico in zbornico – skupaj približno 600 m2 površin. Zgrajena bo nova jedilnica, sedem predmetnih učilnic, dve veliki in dve mali učilnici, večnamenska dvorana ter ustrezno število garderob, kabinetov in sanitarij. Pomembna pridobitev je predvsem nova kuhinja, ki bo z vsemi spremljevalnimi prostori zagotavljala 1.200 kosil za obe osnovni šoli v Postojni. Svoj prostor bo imelo tudi 21 otrok s posebnimi potrebami z Osnovne šole Miroslava Vilharja.

S prenovo in dozidavo bodo urejeni vhodi za vsako triletje, zaposlene in kuhinjo posebej. Uredili pa bodo tudi okolico, in sicer s prestavitvijo kanalizacijskih vodov, preureditvijo zelenih površin in parkirišč ter ureditvijo gospodarskega  dvorišča z južne strani kompleksa.

Po županovih besedah bo treba na tem prostoru posekati nekaj dreves, pričakovati pa je, podobno kot pri GRC, da bo potrebno pilotiranje, kar lahko nekoliko podraži gradnjo. »Občina se širi, potrebne bodo še dodatne kapacitete,« je dejal župan, ki pa je prepričan, da bo sedanja širitev zadostovala za naslednjih deset let.

Občina Postojna je v februarju pridobila tudi gradbeno dovoljenje za izvedbo nadzidave, dozidave in prenove obstoječega prizidka podružnične osnovne šole Miroslava Vilharja v Hruševju. V nadzidavi objekta bodo predvidoma umeščeni dve učilnici, kabinet, sanitarije in garderoba za učence ter dvigalo. S tem in preko obstoječega stopnišča bo novi del povezan z obstoječim. Preprostejši dostop do šole v slabšem vremenu pa bo omogočila ureditev nadstreška pred vhodom. 

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

V Pivki se obeta oživitev degradiranega območja bivšega Javorja

Konec marca je podjetje Tourne mobil d.o.o. z Vrhnike, ki ima vzpostavljeno proizvodnjo avtodomov v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja