Obvestilo

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu, ki je s svojo liriko in epiko ustvaril temelje slovenskega knjižnega jezika in nacionalne zavesti. Našo kulturno dediščino pa bogatijo in ohranjajo živo seveda še številne umetniške zvrsti in deležniki, ki si dnevno prizadevajo tudi za kulturno dogajanje v lokalni skupnosti.

Scensko, vsebinsko in umetniško skrbno ter doživeto zasnovan kulturni program so letos sooblikovali recitatorki, ki aktivno sodelujeta s Centrom komedije Postojna, Ema Vadnov in Flora Kavčič, mednarodno priznana in najuspešnejša klasična violinistka v Sloveniji Anja Bukovec ob spremljavi Ilonke Pucihar in nagrajenci, prejemniki priznanja Miroslava Vilharja, Oktet Bori.

Letošnji osrednji govornik, ki nam je v srca položil zavedanje, kako živa, raznolika in kakovostna je slovenska kultura, ki je sposobna ustvarjati izvirna in prepoznavna, predvsem pa pomenljiva dela, je bil znan kulturnik, dramski igralec, scenarist, režiser in producent, Roman Končar.

Marentič: raznolik opus izjemnih dimenzij nas povezuje

Zbrane misli je ob slovenskem kulturnem prazniku, na odru Kulturnega doma Postojna, vsem prisotnim namenil tudi gostitelj večera, župan Občine Postojna Igor Marentič:

»Vsako leto me ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika navdaja neizmeren ponos na naš domači kraj in bogato kulturno dediščino, ki nas kot skupnost opredeljuje, tudi povezuje.

Slovenski kulturni praznik nam ponuja dragoceno priložnost, da prepoznamo in cenimo neizmerne prispevke društev in posameznikov v naši lokalni skupnosti. Vaš ustvarjalni duh, predanost in ljubezen do kulture so oblikovali živahen in raznolik opus izjemnih dimenzij, ki nas povezuje in združuje preko umetnosti, glasbe, literature, tradicije, običajev…

Z vsemi temi skupnimi prizadevanji sooblikujemo skupnost kulturnega pomena z lastno in  edinstveno identiteto in zgodbo. Vsak izmed nas ima ključno vlogo pri zagotavljanju rasti, ohranjanja in kontinuitete naše kulturne dediščine. Mostovi, ki jih ustvarjamo, segajo preko generacij, ustvarili in zaznamovali so našo preteklost, na kulturi sloni tudi naša prihodnost.

Tudi pust je pomemben del kulture

Spodbujam vse občane, da se v svojem vsakdanu, morda čisto mimobežnem sprehodu ali pogovoru, zavedate pomena številnih dogodkov, projektov, aktivnosti, ki jih kulturni zanesenjaki pripravljajo z namenom krepitve kulturnega dogajanja v našem domačem kraju in le-tem izkažete poklon tudi s svojo udeležbo. Mesec februar bo odlična priložnost za to, saj se v teh dneh vrstijo številne prireditve, čez nekaj dni pa prihaja tudi pust – s svojo tradicijo in hudomušnim vzdušjem, ki je prav tako pomemben in pristen del naše kulture.

Kultura smo ljudje

 Verjemite, da za vsakim nastopom umetniških izvajalcev, vsako predstavitvijo umetniških del, vsako pripravo in izvedbo tudi najmanjših prireditev, stoji veliko ur dela, veliko načrtovanja, veliko vztrajnosti in predanosti posameznikov, ki se zavedajo izročila kulture. Želim si, da s pomočjo kulture iščemo tisto dobro v ljudeh, tisto dobro v nas samih. Da se nas dotakne predanost in trud ljudi, ki želijo družbi in prostoru nekaj dati. Pozivam vas, da v kulturi damo politiko na stran, da ne iščemo v njej izgovore za nastrojenost. Saj ni njeno bistvo, da nas razdvaja, temveč prav nasprotno. Kultura nas v vseh pomenih bogati in združuje. Ruši mostove različnosti in nas osvobaja negativnih občutkov. Tudi drugačnost nas bogati, poslušanje raznolikih stališč nas bogati. Saj veste, kako pravijo: če želimo rasti, se moramo obdati z ljudmi, ki razmišljajo drugače od nas samih. In čeprav je naslednji stavek že močno obrabljen in ga vsako leto ponavljamo, je vseeno prav, da se ob današnji priložnosti še enkrat opomnimo: kultura smo ljudje. Ne politika. Kultura smo ljudje – vseh obrazov, vseh barv, vseh prepričanj.

 Naj bo tudi letošnje praznovanje kulturnega praznika opomin na moč in bogastvo, ki ju najdemo v kulturi.«

OKTET BORI, prejemniki priznanja Miroslava Vilharja za izjemne dosežke na področju kulture v občini Postojna

 Oktet Bori je v letu 2023 praznoval okroglo 50. obletnico delovanja. Od leta 1973 so sprva delovali kot Oktet Pivka, nato kot Oktet P.K. Pivka, od leta 1976 pa nosijo ime, s katerim se ponosno nazivajo še danes – Bori. V vseh letih so se zvrstili različni umetniški vodje: Mira Rebec, Viktor Samuda, Ivo Jelerčič in Matej Penko. Zadnjih 20 let pa oktet vodi Janez Gostiša.

Oktet Bori je v svojem delovanju sodeloval na mnogih revijalnih nastopih ‘Primorska poje, srečanjih oktetov v Šentjerneju, srečanjih primorskih oktetov, območnih revijah, z veseljem se spominjajo gostovanj v Švici, Italiji in državah nekdanje Jugoslavije, občinstvu pa so se vedno radi predstavili v domačih slovenskih krajih. Ne gre spregledati, da so izdali vrsto avdio in video kaset ter zgoščenk, nastopali so tudi za radio in televizijske oddaje ter sodelovali s častnim občanom Alojzom Srebotnjakom in častnim meščanom Postojne Vladimirjem Pirihom. Žal je tudi smrt posegala v pevske vrste in tako je le trojici še dano peti ves čas od vsega začetka: Silvu, Jožetu in Edmundu.

Postojna.si / Uredništvo NzN

Foto: Atelje Postojna

 

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja