Obvestilo

Postojna, otrokom prijazno mesto

Postojna – Polna dvorana Kulturnega doma Postojna je potrdila, da so v Boreu, stičišču nevladnih organizacij Primorsko-notranjske regije projekt Postoj na živi ulici odlično zastavili in izpeljali. Niz dogodkov, namenjen otrokom, je v soboto  kronala slavnostna prireditev Gledam na svet z očmi otroka, na kateri je Postojna uradno postala otokom prijazno Unicefovo mesto. Zbrane v dvorani je nagovoril tudi predsednik države Borut Pahor.

 Pahor je na vprašanje voditelja, kaj bi mladim dejal, če bi jim za življenjsko popotnico moral dati le en nasvet, odgovoril:» Naj bodo pogumni.«  V luči skorajšnje proslave ob 25.obletnici samostojnosti je županu občine Postojna Igorju Marentiču izročil zastavo: »Ne le kot simbol države, ampak kot simbol naše skupne domovine. Da bi se še naprej vsi skupaj trudili, da bi gradili predvsem tisto, kar nas povezuje in tisto, kar je nepremostljivo različno spoštovali, in da bi živeli v družbi, ki bo za naše otroke bolj varna, boljša in lepša.«

Postojna bo uresničila cilje in se približala mladim

Za boljšo in lepšo, predvsem pa še varnejšo Postojno, so se s prejemom naziva Unicefovega otrokom prijaznega mesta zaobljubili vodilni na občini. Marentič je dejal, da naziv prinaša veliko odgovornosti in prijetno delo: »Imamo cilje, ki jih bomo v najkrajšem možnem času uresničili. V ta namen smo na pobudo Borea ustanovili širšo delovno skupino, v katero bomo vključili najmlajše in mlade in z njihovimi idejami in pomočjo bomo Postojno še bolj približali mladini, da bo imela kaj početi. Predvsem z njihovimi idejami, ki jih moramo upoštevati.« Marentič je na prireditvi tudi podelil priznanja naj mladim prostovoljcem občine Postojna.

“Po napovedih bo do leta 2025 šestdeset odstotkov ljudi živelo v mestih in mesto ima drugačne izzive, kot so na podeželju. Podatki kažejo, da se položaj otrok  slabša, zato mesta in lokalne skupnosti, ki pridobijo naziv otrokom prijazno Unicefovo mesto, delujejo kot nekakšen korektiv”, je povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor  Unicefa Slovenije. Poleg Bergoča sta se dogodka udeležila tudi Zeba Bukhari, predstavnica mednarodnega Unicefa v Sloveniji, in Tadej Jezernik, junior ambasador Unicefa Slovenije. Bergoč se je v luči begunske krize dotaknil tudi vprašanja otrok prebežnikov:  “Skozi Slovenijo je šlo na stotisoče ljudi, ki so bili prisiljeni iskati boljše pogoje. Verjetno se bo to še kdaj ponovilo, zato je pomembno, da smo odprti in da sprejmemo vse otroke.”

Izjemne predstave postojnskih otrok in mladine

Svoje spomine o otroštvu in misli o tem, kaj je otrokom prijazno mesto, so z zbranimi v dvorani delili tudi nastopajoči, med njimi družbeno angažirani raper Zlatko. Zapela je tudi  Ula Ložar, ki je Slovenijo predstavljala na otroški Evroviziji. Ne gre pa spregledati izjemnega truda in odličnih nastopov postojnskih otrok in mladine. Poleg  nastopov  pevskega  zbora OŠ Antona Globočnika Postojna in OŠ Miroslava Vilharja Postojna, sta se s slednje šole predstavili še skupina ritmičnih gimnastičark in gledališka skupina, ki jo tvorijo učenci s posebnimi potrebami. Na prireditvi, ki je potekala v izjemno sproščenem tonu, je nastopila tudi mlada jazz sekcija Jazz Combo z Glasbene šole Postojna, Baletno društvo Postojna in otroci iz postojnskega vrtca. Na dogodku je sodelovala oblikovalka tekstilij Mateja Premrl, ki je posebej za to priložnost izoblikovala  torbo poguma.

»S projektom smo zelo zadovoljni, ker mislimo, da smo dosegli njegov cilj in namen. Upam na čim več takšnih.« je misli ob zaključku strnila Ana Širca iz Borea.

Foto: Žerjavisti

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja