Triglav
Obvestilo

Postojna ta konec tedna v znamenju gledališča

Jutri se v Postojni začenja 56. Linhartovo srečanje, ki bo v tekmovalnem delu gostilo sedem predstav, v spremljevalnem delu pa še dodatne tri.

Letošnji festival bo jutri ob 10.00 odprla predstava Gregorja Strniše Žabe v izvedbi Gimnazije Poljane iz Ljubljane. Postojna sicer letos dvanajstič zapored gosti Linhartovo srečanje, prej pa se je selil po vsej Sloveniji, po različnih krajih, po bolj ali manj primernih dvoranah.

Na letošnje Linhartovo srečanje se je prijavilo 132 gledaliških skupin, od katerih se jih je 27 uvrstilo na deset regijskih srečanj. Te si je ogledala državna selektorica Ana Ruter ter v tekmovalni program izbrala sedem predstav: Žabe gledališke skupine gimnazije Poljane, Grenki sadeži pravice KUD Franc Kotar Trzin, Zbirni center gledališke skupine KUD Štefan Kovač iz Murske Sobote, Vanja gledališča Zarja Celje, Ti nori tenorji Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Feniks Little Rooster Production in Terapija Koroškega deželnega teatra Slovenj Gradec.

V tekmovalnem programu bodo predstave ocenjevali Alenka Bole Vrabec, Maja Gal Štromar in Damjan Trbovc.

V letošnji končni izbor so se po selektoričinih besedah uvrstile skupine, ki že zadnjih nekaj let izstopajo po kvaliteti, kar je sad dobrega in načrtnega dela. Pogreša sicer gledališke skupine iz zamejstva, pohvalila pa je mlade, ki jih je med letošnjimi igralci, režiserji in tehničnim osebjem resnično veliko.

Linhartovo plaketo za leto 2016, ki jo bodo podelili ob odprtju srečanja, bo prejel Matjaž Eržen iz škofjeloškega gledališča. Tri Linhartove listine pa bodo ob odprtju festivala dobili Bernard Protner, Tone Bertoncelj in Klemen Klemenc. Zadnji dan srečanja pa bodo razglasili najboljšo predstavo v celoti, ki bo nagrajena z matičkom, podelili pa bodo tudi tri posebne matičke po izboru žirije.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv NzN (utrinek z lanskega Linhartovega srečanja)

Ne spreglejte

Postojnčani ekupni državni prvaki v karateju

Minulo nedeljo je v Ljutomeru potekalo državno karate ekipno tekmovanje, na katerem se je zbralo 35 …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja