Postojnska jama Triglav
Obvestilo
sdr

Postojna v pomembnem investicijskem ciklu

Postojnski župan Igor Marentič s sodelavci je pred občinskim praznikom na novinarski konferenci predstavil vrsto projektov in investicij, ki jih občina načrtuje ali že izvaja. Seveda se ni izognil problematiki Počka in  težavnemu umeščanju avtoceste ter drugim tegobam prometa v občini.

Poček

Med Občino Postojna in Ministrstvom RS za obrambo (MORS) potekajo usklajevalni dogovori glede izvajanja vaj na osrednjem slovenskem vadišču. Na občini si želijo, da bi MORS upošteval njihovo mnenje in mnenje občanov, ki bi si želeli popolno prekinitev streljanja s težkim orožjem. »Razumemo, da so bile vaje napovedane že pred časom in ima Slovenska vojska z Natom za letošnje leto že pripravljen načrt usposabljanj. Pa vendar smo mnenja, da se da načrte prilagoditi, če že ne drugače, vsaj glede časa izvajanja vaj, ki so se pretekli mesec zavlekle pozno v noč. Razumemo naše občane in se strinjamo z njimi, da so te vaje popolnoma neprimerne za naše območje in pri tem bomo vztrajali,« je poudaril Marentič in dodal, da je v prihodnjem tednu predviden nov sestanek na omenjeno temo, zato bo takrat znanih več novih informacij.

Preglavice z avtocesto

Težava postojnske občine je tovorni promet na cestah med mejo s Hrvaško in prestolnico. Infrastruktura ne sledi povečanju transporta skozi občine, zaradi česar je zelo obremenjeno lokalno okolje. Prav tako imajo večje število dnevnih migrantov, ki se vozijo iz Ilirske Bistrice na delo v Postojno ali Ljubljano. Zato skušajo v najkrajšem možnem času poiskali traso avtoceste, ki bi bila sprejemljiva za državo, lokalne skupnosti in okolje.

Medtem ko se v Ilirski Bistrici najbolj zavzemajo za koridor proti Postojni, je občina Postojna do te trase zadržana. Postojnska občina je zato dala v preučitev še traso proti Hruševju, saj se na ta način izognejo dvema priključkoma na obstoječo avtocesto A1 na razdalji 300 metrov, obenem pa se v večji meri izognemo vasem.

Ministrica Alenka Bratušek je nazadnje zagotovila, da bodo preučili tudi zadnje predloge tras, ki so jih podale občine. Obenem pa je predlagala, da občini Postojna in Pivka vendarle podata mnenje kako izboljšati in olajšati umestitev v prostor trenutno najbolj sprejemljivo možnost, ki jo zagovarjata tako okoljsko kot infrastrukturno ministrstvo – traso Ilirska Bistrica – Postojna.

Zelena luč za krožišče pri Livu

Za gradnjo načrtovanega krožišča pri Livu, med Titovo in Reško cesto, naj bi direkcija za infrastrukturo letos izbrala izvajalca, slabše pa kaže cesti med Logom in Kremenco, saj lastniki nočejo prodati svojih zemljišč ali pa so le-ta pod hipoteko. Z zaporo in odškodninskimi zahtevki grozijo prebivalci Kosovelove ulice, ki zahtevajo ureditev bližnjice do Postojnske jame, vendar po županovem mnenju ta povezava ni realna, saj gre za poplavno območje.

V šolskem letu 2020/21 konec stiske v osnovnih šolah

Do tedaj naj bi namreč predali v uporabo prizidek OŠ Antona Globočnika. Gradnja, ki se je začela letos marca, mora biti končana avgusta prihodnje leto, dela pa, kot smo slišali na tiskovni konferenci, potekajo po planu. Celotna investicija skupaj z opremo je ocenjena na 6,2 milijona evrov.

Prav tako je občina februarja letos pridobila gradbeno dovoljenje za izvedbo nadzidave, dozidave in rekonstrukcije obstoječega prizidka Podružnične osnovne šole Miroslava Vilharja v Hruševju, konec lanskega leta pa se je začela tudi gradnja poslovilne vežice v Orehku.

V leto 2020 s participatornim proračunom

Gre za uveljavljen in preizkušen način razporejanja dela proračunskega denarja tako, da pri odločanju o njegovi porabi soodločajo tudi občanke in občani, ki lahko sami določijo, kateri projekti so v skupnosti najnujnejši in bi največ prispevali k izboljšanju kakovosti bivanja v soseski.

Obnova brivskega in frizerskega salona Ozbič

Z revitalizacijo brivsko-frizerskega salona Ozbič želijo v Postojni ohraniti kulturno dediščino prostora, oživiti podjetniško dejavnost ter ustvariti živahno točko v mestnem središču, ki bo zanimiva tako za domačine kot za turiste. Letos spomladi se je začela obnova zunanjosti salona, ki bo potekala skladno s konservatorsko-restavratorskimi smernicami, v letošnjem letu pa bo potekala tudi obnova notranjosti, ki bo sofinancirana iz programa za razvoj podeželja LAS, projekta Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost.

Od občinskega praznika do poletnega festivala

Občinskemu prazniku, ki ga Postojna zaznamuje 23. aprila, ko bodo na osrednji prireditvi podeljena tudi najvišja občinska priznanja, bodo sledili še nekateri drugi pomembni dogodki, ki jih je na novinarski konferenci predstavil Miran Žitko. Tako bodo v Postojni  letos obeležili 75-letnico požiga bencina v Postojnski jami, 110 let mesta Postojna, zatem pa se no pomlad prevesila v poletje s festivalom Kulturni utrip poletja, medtem ko bo jesen napovedal 19. svetovni festival praženega krompirja.

Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja