Obvestilo

Postojna: župan pred občinskim praznikom razkril nagrajence in aktualne občinske projekte

Naziv častni občan bo letos pripadel Sandiju Curku, poveljniku Regijskega štaba civilne zaščite, je na novinarski konferenci pred občinskim praznikom, ki ga Postojna obeležuje 23. aprila, povedal župan Igor Marentič. Priznanje 23. april bo za dolgoletno urednikovanje občinskega glasila prejela Ester Fidel, županovo priznanje pa predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič.

Občinsko vodstvo je novinarjem predstavilo tudi aktualne projekte in načrte v občini, začenši s t.i. »kolesarko«, vzpostavitvijo kolesarskih poti, sanacijo plazovitega območja v Stranah, prenovo zunanjosti Kutinove hiše, gradnjo dislocirane enote vrtca …

Postojna se pripravlja na zaključek kolesarske dirke

Kot je uvodoma povedala direktorica občinske uprave Marina Rebec, bodo ob nedavno odprtem Centru trajnostne mobilnosti uredili parkirišče za avtodome in osebne avtomobile, ob tem pa je še poudarila, da je Center namenjen tudi in predvsem ozaveščanju o trajnostnih oblikah mobilnosti. Gradnja dislocirane enote vrtca Postojna se končuje, je dejal župan Marentič, maja naj bi dobil uporabno dovoljenje, 1. septembra pa odprl vrata malim varovancem.  Po županovih besedah je vrednost investicije 4,2 mio evrov. Župan je pohvalil čistilno akcijo, ki se je je udeležilo prek 800 ljudi, kar je apel k skrbi za čistejše okolje. Postojna se pripravlja na kolesarsko dirko po Sloveniji oz. zaključek etape Grosuplje – Postojna, dolge 173 km. V mestu ob tem pripravljajo bogat tridnevni program, v katerem bo vsakdo našel kaj zase.

Nova brezplačna linija mestnega prevoza

V okviru projekta Predjama sustainable se je vzpostavil mobilnostni načrt in izvajajo se aktivnosti, ki bi že v tej turistični sezoni rešile težave s prometno ureditvijo v turistično priljubljeni Predjami. Načrtuje se nova brezplačna linija mestnega prevoza Furman. Nadaljuje se tudi zamenjava 28 dreves v občini. Kot je povedala direktorica občinske uprave, so vzpostavili kataster dreves, nadomeščanje pa se bo odvijalo po vnaprej določenem načrtu, pripravljenem s pomočjo strokovnjakov na tem področju.

Sanacija plazov

Končuje se tudi sanacija plazovitega območja v vasi Strane.  V prvi polovici maja pa se bodo pričela izvajati dela za 2. fazo sanacije v osrednjem delu vasi Strane. Dela na projektu, vrednem 2 mio evrov, bodo trajala pet mesecev in bodo končana v mesecu oktobru.

Zahvala Sopotnikom in dr. Božiču

Posebno zahvalo je vodstvo namenilo tudi Sopotnikom, vsem prostovoljcem, ki so postali nepogrešljivi za vse starejše, ki so v prvih treh mesecih opravili skupaj 212 prostovoljskih ur. Župan je izpostavil zahvalo donatorju Sawal Postojna, ki v tej lepi zgodbi brezplačno zagotavlja avtomobil. Javno zahvalo je župan izrekel tudi Velimirju Božiču, dr. dent. med., ki je nedavno zaključil s svojim delovanjem v okviru pro bono zobozdravniške ambulante.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja