Obvestilo

Postojnska jama: držite pesti, da se kmalu vidimo!

Postojna – Predstavitev poslovanje in odprtje hotela Jama – oboje je na današnji novinarski konferenci v jamskem dvorcu kar nekoliko zasenčilo pričakovanje rojstva postojnskih zmajčkov. Biologi v Postojnski jami namreč že odštevajo dneve.

Izjemno leto 2015: 18,3 milijona evrov čistega dobička

»Lansko leto je bilo zares izjemno, nekaj posebnega,« je na novinarski konferenci uvodoma dejal predsednik Upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj. Družba je namreč ustvarila 18,3 milijona evrov čistega dobička. Prav tako se je lani povečal tudi obisk Postojnske jame in drugih znamenitosti, število gostov se približuje milijonu, junija, uradno, za širšo javnost pa julija,  bo vrata odprl tudi prenovljeni hotel Jama. »Država je lani dobila 7 milijonov evrov od Postojnske jame. Mi namreč nismo proračunski porabniki in od nje ne dobivamo denarja,« poudarja Batagelj in dodaja, da država od vsake prodane vstopnice prejme 41 odstotkov.

20160526_115635 - Kopija

V strukturi gostov še vedno prednjačijo Italijani, na drugo mesto so se prebili gostje iz Koreje, na tretjem pa iz Nemčije. Nekaj manj je bilo lani Japoncev.  “Neevropski trg dejansko ima že eno tretjino obiska,” je ugotavljal Batagelj.

Prenovljeni »kultni« hotel Jama odpira vrata

V začetku junija bo prve goste sprejel tudi prenovljen “kultni” Hotel Jama, ki bo imel v 80 sobah na voljo 180 ležišč, v njem pa bo delo našlo 40 ljudi. Kot je poudaril Batagelj, so pri prenovi uporabljali izključno avtohtone materiale in jamske barve. Hotel bo za prve goste sicer odprl vrata junija, julija pa bo velika uradna otvoritev, na katero bodo povabljeni tudi vse nekdanje zaposlene v Postojnski jami, čeprav bo ta seznam težko pridobiti, saj je v času stečaja izginil. Pri tem Batagelj računa z javnimi občili. »To je kultni hotel, kakršnega danes nihče ne bi upal delati,« je poudaril Batagelj.

Čakajoč na zmajčke

V drugem delu novinarske konference je predsednik Upravnega odbora Postojnske jame predstavil tudi razvoj zarodkov človeške ribice. Zarodki so zdaj veliki med 17 in 18 milimetrov, viden je že očesni pigment, škrgice so razvejane, tudi srce že bije in je prekrvavljeno (na vodilni fotografiji). Človeške ribice so tako tik pred izleganjem.

Batagelj je s kančkom grenkobe opomnil, da zgodba zarodkov proteusav Sloveniji še zdaleč ni bila deležna tolikšne pozornosti kot na globalni ravni. »30. Januarja se je za nas začela zgodba, ki je uvodoma nismo razumeli,« je dejal in vidno presunjen povedal, da iz dneva v dan in ure v uro pričakujejo rojstvo postojnskih zmajčkov.

 

20160526_115116 - Kopija

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja