Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Postojnska jama: do Magdalene jame po poteh človeških ribic

Pivka jama, prvi sifon, drugi sifon, zračni žep, tretji sifon, Magdalena jama! Tako v besedah zveni zgodovinski potop jamskih raziskovalcev in novo odkrita povezava v sistemu Postojnske jame. V podjetju Postojnska jama zato znova popravljajo shemo 24.120 metrov dolgega jamskega sistema in barvajo manjkajoče dele načrta podzemnega toka reke Pivke, da bi vsi enostavno razumeli, kje in kako so jamarji znova podaljšali Postojnski jamski sistem. Znova po poteh, ki jih sicer poznajo le postojnske človeške ribice.

Kot sporočajo iz Postojnske jame d. d., sta jamarska potapljača Igor Vrhovec (JKŽ Ljubljana) in Sebastjan Gantar (JD Rakek) po dveh urah zaplavala iz reke Pivke z novico o odkritju, ki so ga čakali kar 45 let. Potapljača sta s potopom (in opravljenimi meritvami) po naravni poti povezala dve jami Postojnskega jamskega sistema – Pivko jamo in Magdaleno jamo, ki sta bili do tega potopa povezani le po umetnem rovu skozi Črno jamo.

Iskanje novih poti

Povezavo (po naravni poti) med jamama so jamarji poskušali vzpostaviti že leta 1972. Preplavali so dva sifona, a poti naprej niso našli, zato je bil Zvezni sifon doslej dolg le 400 metrov in se je na shemi slepo končal (shema sistema v priponki). Raziskovalna ekipa je letos sklenila, da bo znova pogledala v rove, ki so bili začrtani leta 1973 in jih poskusila »popraviti«.

Potop v neznano

  1. aprila, ko so bili pogoji za potop idealni, sta se potapljača potopila v Zvezni sifon. Ob vidljivosti tri metre sta se skozi poti reke Pivke prebijala v družbi človeških ribic, sporočajo iz Postojnske jame. Prvi sifon in drugi sifon sta iz načrtov že poznala, a sledila sta reki in prva na svetu prodrla skozi zračni žep v še popolnoma nedotaknjeni tretji sifon, ki ju je pripeljal naravnost v Magdaleno jamo. Ob izstopu v Magdaleni jami je bila zgodovina ustvarjena in skoraj dobesedno začrtana, saj so jame uradno velike le toliko, kolikor so jih jamarji prehodili, preplavali, izmerili in začrtali (uradni popravki načrta še nastajajo).

 

Novi dragoceni metri

Zvezni sifon je doslej meril le 382 metrov, po zadnjem potopu je dolg 422 metrov in globok 17 metrov. To pomeni dodatnih 40 metrov k že obstoječemu 24.120 metrov dolgemu sistemu Postojnske jame. Ker to ni edino raziskovalno delo ekipe, ki dela na povezovanju Postojnske in Planinske jame ter posledično na podaljševanju najbolj znanega jamskega sistema v Sloveniji, se nove številke in dolžine nabirajo tudi drugod. Postojnski jamski sistem je tako po dveh letih znova daljši za skupno 220 metrov in bo v novih načrtih predvidoma znašal 24.340 metrov.

Raziskovanje postojnskega jamskega sistema

Postojnski jamski sistem je sistem podzemnih rovov, ki jih je ustvarila in jih povezuje reka Pivka. Po trenutnih podatkih je sistem še vedno uradno dolg 24.120 metrov, sestavlja pa ga pet jam, svetovno znana Postojnska jama je največja med njimi. Znano je, da reka Pivka povezuje tudi Planinsko in Postojnsko jamo, a zaradi težavnosti, ki jo predstavlja jamsko potapljanje, jami uradno še nista povezani. Ravno te zahtevne naloge se je lotila raziskovalna ekipa 20 – 30 jamarjev iz treh  klubov in Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, ki jo podpira podjetje Postojnska jama d.d. Njihovo delo prinaša vedno nova odkritja našega znamenitega sistema – leta 2015 so raziskovalci jamo podaljšali za kar 3,5 kilometre, letos so povezali Pivko in Magdaleno jamo, v nadaljevanju proti Planinski jami so tako letos odkrili novih 180 metrov, ugotovili so tudi, da so potrebne nove meritve Magdalene jame in odkrili obetavno povezavo z jamo Lekinko. Vsako odkritje v Postojnski jami je izjemnega pomena za razumevanje neverjetnega podzemnega krasa, ki je kljub stoletjem raziskovanja še vedno uganka in nas ob vsakem novem odkritju vedno znova navdušuje.

Vodilna fotografija: Magdalena jama, foto Peter Gedei, vir Postojnska jama, d.d. Postojna

 

 

Načrt Postojnske jame z oznako novo odkritega dela, vir Postojnska jama, d.d.

Ne spreglejte

Od zemlje k nebu – Kolaži Jasmine Čelan v galeriji Zavarovalnice Triglav v Postojni

V Zavarovalnici Triglav, Območni enoti Postojna, kljub epidemiji nadaljujejo s postavitvami zanimivih likovnih del različnih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja