Obvestilo

Postojnska jama prejela priznanje Sejalec 2017

V Kranjski gori je od 17. do 19. oktobra potekal  osrednji slovenski strokovni dogodek v turizmu, Dnevi slovenskega turizma. Na slavnostni prireditvi, ki se je v sredo zvečer odvijala v Nordijskem centru Planica, so bili nagrajeni tisti, ki so uresničili najbolj inovativne ideje in s tem doprinesli k razvoju turizma in prepoznavnosti Slovenije. Med najboljšimi je bila letos gospodarska družba Postojnska jama, ki je za razstavo EXPO JAMA KRAS prejela priznanje Sejalec za leto 2017. Priznanje Sejalec kot najvišje priznanje za inovativne produkte, vsako leto podeljuje Slovenska turistična organizacija. Nagrado je predsedniku uprave Postojnske jame Marjanu Batagelju izročila direktorica Slovenske turistične organizacije, mag. Maja Pak (na vodilni fotografiji).

Podjetje Postojnska jama, upravljavec istoimenske in najbolj obiskane slovenske turistične znamenitosti, bi lahko številnim obiskovalcem še več let ponujalo le klasični vodeni turistični ogled jame. A vodstvo podjetja, ki neprestano stremi k izboljšavam in širitvi turistične ponudbe, se je odločilo uresničiti dolgo tlečo željo o edinstvenem poklonu kraškemu svetu, so uvodoma zapisali v obrazložitvi. »Pisani paleti tematskih ogledov jamskega sistema so leta 2015 tako dodali še največjo interaktivno razstavo o krasu na svetu. EXPO Postojnska jama kras obiskovalcem približa kraški podzemni svet in življenje v jamah na izviren način – z analognimi in digitalnimi orodji, ki so plod slovenskega znanja in razvoja ter sodelovanja z nacionalnimi strokovnimi institucijami. Čeprav je poimenovan razstava, projekt postavlja nove muzejske standarde tako po tehnološki plati kot povednosti.«  Slovenska turistična organizacija je torej za ta dosežek podjetju Postojnska jama podelila Sejalca 2017 za edinstveno, vrhunsko interpretacijo naravne in kulturne dediščine, s katero je obogatila in dopolnila najbolj prepoznano nacionalno turistično atrakcijo.

V letu 2018 bo Postojnska jama praznovala pomembno obletnico – 200 letnico odkritja najlepših delov postojnskega podzemlja. Razstavna zbirka je pomenila svojevrsten uvod v to praznovanje, saj je  vrata odprla po 111 letih želja in idej, ki so pretekla od prve zamisli o postavitvi muzeja Postojnske jame, in s tem je družba Postojnska jama več kot odlično izpolnila svoje poslanstvo. Taki projekti so praviloma v javni lasti, posebnost razstave EXPO jama kras pa je tudi v tem, da gre za zasebni projekt. Rezultat znanja in sodelovanja strokovnih sodelavcev Postojnske jame in IZRK ZRC SAZU je, da je Postojnska jama predstavljena na način, da obiskovalec spozna naravni in turistični razvoj ter pomen jame v prostoru in času, in to z uporabo novih tehnologij in načinov interpretacije.

Vir: Postojnska jama

Foto: arhiv Postojnska jama d.d., EXPO: foto Iztok Medja, vir Postojnska jama, d.d.

 

Ne spreglejte

Defibrilator na Slivnici

Dom na Slivnici je od včeraj bogatejši za dve pridobitvi: na njegovo zunanjost so namestili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja