Obvestilo

Postojnska jama: rojen prvi “zmajček”

Postojna – Vsako novo življenje je čudež. Še toliko bolj poseben, če gre za »zmajčka«. Zgodilo se je v Postojnski jami, 30. maja 2016, ob 10:48 uri. Dobili smo prvo ličinko. Natanko štiri mesece od dneva, ko je človeška ribica v akvariju izlegla svoje prvo jajčece.

Upanje močnejše od neznank

Čeprav so tako znanost kot predhodne izkušnje raziskovalcev Postojnski jami dali skoraj ničelno verjetnost, da bi se v jamskem akvariju pred očmi postojnskih biologov kdajkoli do konca odvila drama razvoja jajčec do izleganja človeške ribice, so v to verjeli. Za zarod so skrbeli iz ure v uro, opazovali jajčeca, povezovali znanstvena dognanja in lastna opazovanja. Marsikdaj so bili zmedeni, a vendar so morali sprejemati odločitve, ki jih ni še nihče. Vse je bilo novo. Človeška ribica je enostavno prevelika neznanka, tudi zato, ker živi svoje skrivnostno življenje, v jamskih globinah in temi, popolnoma skrito pred človekom. V naravi se po statističnem sklepanju iz 500 izleženih jajčec uspešno razvijeta le dva mladička. “A upanje in želja, da naredimo vse, kar je mogoče,  sta bila močnejša od neizkušenosti in neznank,” poudarjajo v Postojnski jami.

Čakajoč na naslednje ličinke

In zgodbe še ni konec, kajti jajčec iz katerih se lahko razvijajo mali jamski zmajčki, je še dvaindvajset. Vseh izleženih jajčec je bilo štiriinšestdeset. Biologi še naprej pozorno spremljajo, iz katerega jajčeca se bo izlegla naslednja ličinka. Kateri bo naslednji zmajček? Ali se bo tudi on dobesedno »izstrelil« iz ovojnice in zaplaval po akvariju ter se nato umiril na dnu, kot je potekalo izleganje prvega? Tudi to je bilo popolno presenečenje, saj redka literatura, ki o Proteusu sploh obstaja, piše o izleganju kot o večkratnih poskusih zarodka, da bi prebil ovojnico.  Prvi postonski zmajček se je v življenje dobesedno »izstrelil«, v enem samem poskusu. Tudi zaradi tega so posnetki z infrardečo kamero neprecenljiva dediščina, tako za biologe, kot  javnost, kajti izleganje Proteusa še ni bilo posneto.

Zahtevna skrb za novi zarod

A za Postojnsko jamo se začenja najtežje obdobje. “Ličinko bo treba kmalu začeti hraniti, saj ne živi v naravnem okolju, kjer bi to počela sama. Obenem ji bodo morali redno, dnevno menjati vodo, da ne bi prišlo do okužbe. In če bo ličink več, bo vsaka morala biti v svojem akvariju. Pripraviti bomo morali prave male »jasli«. In če bo šlo vse po sreči, bodo zmajčki zrasli. Čeprav ne bodo bruhali ognja, bo takrat pravi čas za ognjemet,” so še zapisali v sporočilu za javnost.  “Če-jev in neznank je torej še veliko, ampak naše upanje ostaja enako močno.  Držite pesti.”

Naključje je hotelo, da je ravno na dan, ko se v Postojnski jami lahko hvalijo s prvim zmajčkom, na Japonskem izšel prevod njihove otroške knjige o zmajčku Jamiju, Khaleesi pa se je znova srečala s svojim zmajem.

Vir: Postojnska jama, d.o.

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja