Obvestilo

Postojnska jama sprejela 40-milijonto obiskovalko

V več kot 200-letno zgodovino obiskovanja ene najprepoznavnejših svetovnih znamenitosti se je vpisala 40-milijonta obiskovalka z Madžarske. »Postojnska jama je pravi biser!« je povedala.

Letošnja turistična sezona Parka Postojnska jama traja doslej natanko 97 dni. V tem času so se turisti vrnili, kar jasno kaže na to, da je želja po potovanju velika, a »lovljenje številk iz časov pred covidom bo še dolgo, naporno in zahtevno« je povedal predsednik uprave Postojnska jama Marjan Batagelj. Po statistiki bi jubilejni obiskovalec moral Postojnsko jamo obiskati že maja 2020, a je epidemija prekrižala vse načrte in so 40-milijonto obiskovalko pričakali včeraj. To je postala Barbara Csécsei z južnega dela Madžarske, ki je Slovenijo sicer obiskala že večkrat. Po unovčenju zmagovalne vstopnice pa vse kaže, da se bo morala še vrniti. Prejela je namreč vikend paket za dve osebi v butičnem hotelu Vila Planinka 5* na Jezerskem.

Čudovito nagrado sta prejela tudi oba osmoljenca – Nejc Juhart iz Slovenske Bistrice, ki bo smučal v smučarskem centru Cerkno, in belgijski pilot Mathieu Deramoudt, ki bo gotovo prav kmalu spet priletel v Slovenijo, saj bo lahko užival v vrhunski kuhinji restavracije v Vili Planinka.

307 dni zaprtja, a ne počitka

Skoraj leto dni je Postojnska jama zaradi korone samevala. A dober gospodar ne počiva: »Čas zaprtja smo izkoristili za investicije. To je pravzaprav edina kolateralna korist korone. Tako velikega posega, kot je celotna prenova vodovodnega in kanalizacijskega sistema ter celovita prenova promenade, ne bi bilo mogoče izvesti med gosti. Ne bilo varno, ne bi bilo estetsko. Resnično smo hiteli in danes so gradbena dela v zaključni fazi. Otvoritev bo oktobra,« je vsemu navkljub zadovoljen Batagelj.

Mnogi so v času debelih krav kritizirali njegovo konzervativno poslovanje. A kot kaže, je bil to pravi pristop: »Tisti, ki je konzervativen, ve, da bodo prišli tudi slabi časi. Nikakor pa nisem pričakoval česa tako groznega, kot je korona. V času, ko so nas turisti množično obiskovali, sem deloval previdno, vedel sem, da vedno ne bo tako, saj varnost zaposlenim in celotnemu  podjetju zagotavljaš najlažje tako, da veš, kako boš preživel velike krize. Zgodila se je kriza in mi smo jo preživeli dokaj enostavno. Lanska 2-milijonska izguba je manj boleča, ker smo pred krizo delovali preudarno. Letošnje poslovanje bo že čisto nekaj drugega. Ko delamo in če nismo zaprti, vemo, kako biti tudi uspešen. Sodelavci so fantastični, ekipa izkušena, zanje imamo, storitev je vrhunska. Torej je rezultat le še vprašanje časa.«

 »Se vidimo leta 2036!«

18 let so v Postojnski jami čakali na jubilejnega 40-milijontega obiskovalca. »Že zdaj ob tej priložnosti pa bi vas rad povabil, da se srečamo čez 15 let, ko pričakujemo 50-milijontega obiskovalca!« ostaja šaljiv in pozitivno naravnan Batagelj. V letošnji sezoni pričakuje 220.000 obiskovalcev Postojnske jame, ogledov na vseh destinacijah bodo beležili 362.000. Postojnska jama velja za barometer slovenskega turizma, v nadaljevanju pa najmanj 5-letno okrevanje turizma zaradi oslabljenega čezoceanskega turizma. Napovedi o dvo-, triletnem obdobju za doseganje predkoronskih rezultatov se mu ne zdijo realne.

Učinek turističnih bonov nerad, a še najlažje predstavi z efektom kerozina, ki zagotavlja trenutno dober rezultat, a vprašanje je, kaj se zgodi, ko ga zmanjka. Opozarja, da je prikaz denarnega toka v turizmu med poletjem sicer obetaven, poganjali so ga turistični boni, a po novem letu  prihaja t. i. mrtva sezona, ki bo trajala vse do velike noči. »Zato se pomoč turistični panogi zgolj z odprtjem dejavnosti ne sme zaključiti, sicer bo panoga ostala trajno pohabljena,« opozarja direktor Postojnske jame Marjan Batagelj. »Ozreti se moramo nazaj, kaj vse je ta panoga izgubila. Ko se bodo gostje vrnili, mora biti slovenski turizem na obiskovalce pripravljen. V tem trenutku žal še ni.«

Kriza se bo pokazala tudi na smučiščih in vseh turističnih atrakcijah, ki zaživijo pozimi, ko bodo turistični boni v izteku. Prav zato so se odločili za pomemben korak pri pripravi 31. živih jaslic.

 

Postojnska jama / Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja