Obvestilo

Postojnska jama v božični čas z jaslicami in rekordnimi poslovnimi rezultati

Za Postojnsko jamo bo letošnje leto rekordno, je na novinarski konferenci med drugim povedal Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora jame, ki je leto 2016 označil za najboljše poslovno leto v zgodovini jame. Ustvarili so namreč 20 milijonov evrov prihodka in dobrih pet milijonov evrov čistega dobička. Investicijski cikel  bodo nadaljevali tudi v prihodnjem letu. Batagelj pričakuje, da se bodo prihodki povečevali tudi v prihodnje in napoveduje nove investicije tudi izven Postojne.

Milijontega obiskovalca so v Postojnski jami letos pričakali že novembra, zato Batagelj pričakuje, da si bo slovensko turistično znamenitost letos ogledalo okrog 1,1 milijona obiskovalcev.

V Postojnski jami opažajo, da se Evropa zapira sama vase, neevropskih gostov je iz dneva v dan manj. Predsednik upravnega odbora pričakuje, se bo ta trend nadaljeval tudi prihodnje leto, kar kaže na to, da Evropa ni varna destinacija, zato bo treba za varnost poskrbeti.

V strukturi gostov Batagelj izpostavlja povečanje števila italijanskih gostov, kar pripisuje Expu. Sledijo jim gostje iz Koreje in Nemčije, katerih število je nekoliko manjše kot v letu 2015, na četrtem mestu pa so domači, slovenski obiskovalci, katerih število je v primerjavi z letom prej večje za 24 odstotkov.

Precej se je povečal tudi obisk drugih znamenitosti – v Predjamskem gradu bodo letos zabeležili preko 200.000 obiskovalcev, v Vivariju pa 123.000 gostov.

Po Batageljevih besedah je jamo in dogajanje v njej v času živih jaslic lani obiskalo 24.000 gostov, med katerimi so prevladovali Slovenci. Podoben obisk pričakuje tudi letos, ko naj bi si žive jaslice med 25. In 30. decembrom ogledalo tudi več gostov iz sosednjih držav.

»Glas o pravljičnosti podzemnih jaslic v Postojnski jami je segel že prek meja Slovenije v svet. Lani so se naše tradicionalne božične jaslice uvrstile med najlepše podobe božiča na svetu in letos nameravamo to znova potrditi, obenem pa še preseči. Zato pripravljamo pravi božični jamski spektakel s še več čarovnije in pravljičnosti. Glavno vlogo pa tako kakor vsako leto prevzema jama,« pove Batagelj.

»Prvi vrhunec spektakla vas bo čakal na Veliki Gori. Mimo soja barvnih luči, ki odsevajo kot sonce skozi barviti vitraž na katedrali, vas bo vodil žametni glas enega naših najperspektivnejših opernih pevcev, Jureta Počkaja. Ta bo s svojim baritonom napolnil mogočno prostranost Velike Gore, dvorane, ki je tako velika, da bi vanjo res lahko postavili kar celo katedralo. Božični spektakel bo zavzel celotno turistično pot jame. Pet kilometrov dolgo pot vzdolž jame bo tako letos osvetljevalo več kot 2100 luči v različnih pravljičnih barvah, približno 150 nastopajočih pa bo vsak dan (v šestih dneh se bo izmenjalo skoraj 1000 nastopajočih) pričaralo 17 najlepših svetopisemskih prizorov in glasbenih točk. Za konec vam tudi letos z magičnim gledališčem Serpentes pripravljamo presenečenje. Tako lahko na enem samem obisku vidite celotno ogledno pot Postojnske jame, se prepustite čudoviti glasbi, spoznate magičnost podzemlja, ob tem pa uživate v izjemni predstavi živih jaslic, o katerih govori ves svet. To je tudi edina priložnost, ko Postojnsko jamo lahko vidite drugače osvetljeno, z barvitimi  lučmi, kar ustvarja še večjo čarobnost in nadrealistično vzdušje, ki je zaščitni znak postojnskih jaslic in ki dela jaslice tako drugačne. V upodobitev svetopisemskih podob je vpeta množica domačinov, nekateri so z nami skoraj od začetka, prihaja pa že nova generacija. Palica, ki jo drži sv. Jožef pa ostaja iz leta v leto ista in je tako postala simbol naših jaslic,« napovedujejo v Postojnski jami.

Blanka Markovič Kocen

>Foto: Iztok Medja za Postojnsko jamo, Blanka Markovič Kocen

20161222_143806

17-jaslice-postojnska-jama-iztok-medja-58-kopija05-jaslice-postojnska-jama-iztok-medja-11-kopija02-jaslice-postojnska-jama-iztok-medja-15-kopija17-jaslice-postojnska-jama-iztok-medja-53-kopija05-jaslice-postojnska-jama-iztok-medja-11-kopijaunnamed-2

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja