Obvestilo

Postojnski abonenti v SNG Noga Gorica

Postojnski abonenti so ob tretji predstavi obiskali SNG Nova Gorica, kjer so si ogledali predstavo Peter Kušter. Gre za bizarno opereto oziroma glasbeno igro kultne londonske skupine Tiger Lillies, ki je priredba svetovno znane otroške slikanice Struwwelpeter nemškega psihiatra, pesnika in pisatelja H. Hoffmanna, ki danes velja za eno najbolj kontroverznih slikanic.

Nenavadna igra, namenjena odraslim in mladini, navdušuje z groteskno bizarnimi zgodbami, ki pripovedujejo o slabem vedenju otrok in možnih nevarnih posledicah le-tega. Otrok, ki noče jesti, tako vse bolj hujša, dokler ne umre. Drugi, ki ne pazi, kod hodi, pade v vodo in skoraj utone. Deklica, ki se igra s prepovedanimi vžigalicami, zgori. V vseh nastopajo neposlušni otroci, ki s svojim neprimernim vedenjem rinejo v težave in sramotijo starše, ker ne poslušajo njihovih svaril. Za to jih doletijo krute telesne kazni. Nasilnost, pa čeprav groteskna, gledalce na trenutke dobro šokira, saj ni združljiva z načeli demokratične vzgoje, ki ponuja otrokom iluzijo, da je z dobro voljo mogoče rešiti vse konflikte. Zgodba je namreč nastala, ko so bili vzgojni prijemi precej drugačni od sodobnih. Pa vendar slikanica vedno znova navdušuje in vznemirja tako odrasle kot otroke ter navdihuje številne umetnike.

Skozi zgodbe se prepletajo črni humor, izrazita estetika in glasbena interpretacija v kombinaciji dobro utečenega igralskega noneta in glasbenega tria. Uprizorjene zgodbe so zanimive zaradi grotesknosti, zelo visokega petja, drastičnega pretiravanja in razkošnih stilskih podob. Predstava je paša za oči in za ušesa. Na odru je od začetka do zadnjega priklona veljala posebna energija, ki je pričevala o drugačnem dramskem projektu, kot ga je občinstvo navajeno. Med grozljivostjo je smelo vpletena komičnost in humor ter obilo kreativnosti, ki zapakira strašljivo z lepim v celoto, ki na koncu navduši.

Maja Batagelj

Foto: splet

 

Ne spreglejte

Z mislijo na prihodnost v Logatcu širijo mrežo polnilnih postaj

Z mislijo na prihodnost širimo mrežo polnilnih postaj Občina Logatec je skupaj s predstavniki Elektra …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja