Obvestilo

Baletniki napolnili tako cerkniški kot postojnski kulturni dom

V 18. letu delovanja je Baletno društvo Postojna predstavilo letno produkcijo Morsko kraljestvo. Na zadnjo majsko nedeljo – 26. 5. 2024 je do zadnjega kotička napolnilo  cerkniški kulturni dom; 1. 6. 2024 pa z dvema razprodanima predstavama  postojnski kulturni dom.

Z baletom k varovanju narave

Baletna predstava Morsko kraljestvo je poučna predstava o raznovrstnosti življenja v morju, ki jo moramo ohraniti. Popeljala nas je v  pisani svet živalstva, rastlinstva in naravnih pojavov, ki jih ljudje lahko s svojim ravnanjem ogrožajo. Kljub negativnim vplivom, ki jih človeštvo povzroča z onesnaževanjem narave, pa se v predstavi morske živali odločijo za pozitiven pristop k rešitvi. Onesnaževalcem so skušale s plesom prikazati, kako čudovit je neokrnjen svet morja, da bi tako sami spoznali, da ga je lepše ohraniti takega, kot je.

Baletna zgodba iz morskega kraljestva

Režiserka predstave in koreografinja posameznih točk,  Tina Leder nam je zaupala delček baletne zgodbe: »Sredi morskega kraljestva se je ponovno naselila redka vrsta želvic, ki zraste le v najčistejših vodah. Ponosni princ Neptun in prijateljica Hobotnica si ogledujeta čudovit podvodni svet, ko do njiju prispe novica, da ljudje v morje odmetavajo smeti. Neptun se razjezi in njegova nevihta po morju razmeče še več umazanije.

Pametna princesa Hobotnica pa najde rešitev. Ljudi bodo povabili na plesno predstavo, da bodo videli kako lepo in raznovrstno je podvodno življenje. Morda potem morja ne bodo več smetili.«

120 otrok iz Cerknice in Postojne

V 16 plesnih točkah se je na obeh odrih predstavilo preko 120 otrok iz Cerknice in Postojne, ki so čudovito zaplesali pod taktirko svojih baletnih učiteljic in koreografinj : Valerije Želko Rebec, Mire Marič, Žane Vidmar, Nike Lipolt  in Tine Leder, režiserke predstave. Barviti in izvirni kostumi, so delo kostumografinje Alenke Požar. Sceno sta oblikovala Boris Požar in Silvo Čuk. Zgodbo je povezovala Katerina Kocman.

Za celotno organizacijo in koordinacijo pa sta s planerjem in telefonom v roki skrbeli Nevenka Burger in Mateja Kocman, predsednica društva, ki se je ob zaključku predstave zahvalila za večletno finančno pomoč občin Cerknica in Postojna, ter Javnemu skladu za Kulturne dejavnosti Slovenija, območni enoti Postojna. Predstava je vključena tudi v dogajanje letošnjega tedna ljubiteljske kulture.

Velika hvala tudi staršem za zaupanje, da skupaj omogočajo uresničevanje osvajanja baletnega znanja in sanj  otrok.

Baletno društvo Postojna /Uredništvo NzN

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja