Obvestilo

Postojnski svetniki izžrebali elektorje in izvolili kandidata za člana državnega sveta

Glede na število prebivalcev se je Občinski svet Občine Postojna na sinočnji seji namenil izvoliti štiri elektorje za volitve v državni svet, ki bodo 22. novembra, za petletni mandat. Izvolili na bi tudi kandidata za člana državnega sveta, a se je zataknilo že na začetku. V prvem krogu tajnih volitev so vsi od osmih predlaganih elektorjev prejeli po 11 glasov, ravno toliko pa tudi oba predlagana člana državnega sveta. Volitve je bilo torej treba ponoviti, a rezultat za elektorje je bil enak kot prvič, medtem ko je Stanko Markovčič kot kandidat za člana državnega sveta dobil dva glasova več od drugopredlaganega Pavleta Hevke.  Elektorje je občinski svet po dveh neuspešnih volitvah izžrebal. To so postali Janez Vidmar, Nataša Režek Donev, Branko Milharčič in Denis Smiljanič.

Svetniki naj bi sinoči odločali tudi o vnovični samostojnosti Notranjskega muzeja, a so točko zaradi pomanjkljivega gradiva preložili na eno od naslednjih sej. Se pa je o tej temi vseeno razvila zanimiva debata.  Katja Jordan, predsednica odbora za družbene dejavnosti, denimo, je predlagala preučitev prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti morebitne vnovične osamosvojitve Notranjskega muzeja, Stanko Markovčič pa je opomnil, da je muzej že dalj časa brez strokovnega vodje in kot tak sploh ne bi smel delovati. »Ministrstvo za kulturo izjemoma dopušča delovanje muzeja in financira sedem od desetih zaposlitev v njem. Markovčič je opomnil, da koncept Zavoda Znanje teži k širitvi dejavnosti  in ta zmes je po njegovih besedah kot vegeta, zato naj Notranjski muzej vnovič postane samostojen.  V razpravo se je vključil tudi Zvone Černač, ki je sedanji koaliciji očital, da občinskemu svetu nalaga odločitev, ki bi jo morala pred tremi leti sama sprejeti. Več svetnikov je zatem predlagalo, da bi bilo točko smiselno prekiniti in jo nadaljevati na eni od prihodnjih sej, kar se je tudi zgodilo.

Postojnski svetniki so na sinočnji seji med drugim sprejeli tudi program socialnega varstva v občini za leti 2017 in 2018 ter dopolnili Odlok o ureditvi in varnosti cestnega prometa v naseljih Občine Postojna.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Defibrilator na Slivnici

Dom na Slivnici je od včeraj bogatejši za dve pridobitvi: na njegovo zunanjost so namestili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja