Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Postojnski svetniki vnovič rekli ne vadišču na Počku

Postojnski svetniki so na sinočnji seji soglasno sprejeli sklep, da se nemudoma ukine vadišče na območju postojnske občine in da se odpovedo tudi vse že napovedane, nenapovedane in predvidene vaje. Jasen odgovor, ali naj Poček ostane osrednje vojaško vadišče in kakšne naj bi bile sprejemljive dejavnosti, je od postojnske občine pričakoval tudi obrambni minister Karel Erjavec.

Na ključno vprašanje, kaj se bo zgodilo, če Mors tega sklepa ne bo spoštoval, postojnski župan Igor Marentič odgovarja: »Postopki in pogovori se nadaljujejo. Zakonodaja jasno pove, da so pridobili gradbeno dovoljenje za gradnjo stavb, ne pa tudi za dejavnost, zato bomo tudi po pravni poti iskali rešitev ali odgovore, kaj lahko na tem območju počnejo.« Marentič pričakuje, da se bodo z ministrstvom zdaj začeli pogovarjati o nadaljnjih korakih zmanjševanja oziroma zapiranja vadišča.

Zvonko Černač je v razpravi uvodoma poudaril, da je edina prava pot na ustrezen način zaščititi vodni vir, ob tem pa dobil pojasnilo, da je tozadevni zakon v zaključni fazi. »Naslednji korak občine je gotovo ta zakon, ki ga pripravljamo, in ga bomo vložili v državni zbor,« je dejal Marentič.

Oskar Komac pa je v nadaljevanju opomnil: »Za seboj imamo referendumsko voljo ljudi – ali se sploh lahko odločamo o kaki drugi usmeritvi? Še nikoli nismo bili tako blizu zaprtja Počka. Če bomo to priložnost izpustili, je vprašanje, kaj nas čaka.«

Je pa minister Erjavec na pogovorih z županom prejšnji mesec napovedal tudi iskanje drugih možnosti. Na vprašanje novinarjev, katere so možne lokacije, pa je Marentič navajal selitev na Bač, Kočevski Rog, s težko oborožitvijo pa na Madžarsko. Po mnenju Andreja Berginca bo Slovenska vojska morala najti alternativo, poleg tega pa Poček ne bo več dolgo ustrezal vse strožjim normativom Nata.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Podjetje Kolektor ATP postaja Kolektorjev kompetenčni center za program hibridnih komponent

Kolektor ATP je trenutno v drugi fazi transformacije. Na osnovi investicij in že osvojenih novih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja