Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Postojnski župan protestira zoper intenzivne vojaške vaje na Počku

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni se od včeraj do četrtka usposabljajo usmerjevalci združenega ognja iz enot Slovenske vojske in sedmih zavezniških tujih oboroženih sil v okviru mednarodnega šesttedenskega tečaja. Piloti v času usposabljanja vadišče preletavajo vsak dan, tudi pozno v noč. Na trenutne razmere, ki vznemirjajo občane, se je odzval postojnski župan Igor Marentič.

»Kljub temu, da so bile vaje napovedane že pred časom, smo na Občini Postojna upali, da bodo na MORS-u upoštevali mnenje nas in naših občanov, ki bi si želeli popolno prekinitev streljanja s težkim orožjem, «je dejal Marentič. »Na žalost je ostalo le pri našem upanju in nerazumevanju ter gluhih ušesih na drugi strani.« Marentič razume, da so bile vaje napovedane že pred časom in ima slovenska vojska z Natom za letošnje leto že pripravljen načrt usposabljanj, vendar meni, da je načrte mogoče prilagoditi, če že ne drugače, vsaj glede časa izvajanja vaj, ki so se te dni zavlekle pozno v noč. »Razumemo naše občane in se strinjamo z njimi, da so te vaje popolnoma neprimerne za naše območje in pri tem bomo vztrajali!«

Z Občine Postojna so že zjutraj na MORS poslano protestno pismo, kjer izpostavljajo ignoranco vseh. »Že večkrat smo poudarili, da bi si želeli, da se vsaj tuje vojske umaknejo s tega majhnega vadišča pri Postojni, da se na ta način zmanjša hrup in neugoden vpliv na okolje,« poudarja postojnski župan.

»Zagotovimo lahko, da bomo še naprej reševali to problematiko, kolikor bo v naši moči.  Intenzivno se trudimo zakonsko zaščititi naše vodne vire, na katere vadišče neposredno vpliva, in upamo, da bomo vsaj po tej poti prišli do zaprtja vadišča na Počku. Pot preko MORS-a je več kot očitno nemogoča, brez vsakršnega razumevanja za naše razmere z njihove strani. Nimamo podpore pri ministru za obrambo, na vse proteste in dejanja Občine Postojna se ni odzval niti vrhovni poveljnik oboroženih sil predsednik Borut Pahor,« je v izjavi poudaril Marentič.

Občina Postojna/ Uredništvo NzN

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja