Obvestilo

Pozabljeno Gosarjevo besedilo rešeno in restavrirano

  1. Gosarjev večer, ki sta ga na zadnji novembrski dan pripravili Občina Logatec in Knjižnica Logatec, nam je postregel z zanimivim predavanjem dr. Alena Širce o pozabljenem Gosarjevem besedilu Hiša na skali in Mete Kojc o Izzivih pri konserviranju-restavriranju tega tipkopisa. Kot je uvodoma dejal župan Berto Menard, se Gosarjev nauk sliši, saj smo tudi danes, tako kot v njegovem času, priča krizi človeka in vrednot.

Od vojnih grozot do vere v boga

Vsebinski komentar k delu Hiša na skali je prispeval Alen Širca, doktor literarnih ved, zaposlen kot asistent na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Po njegovih besedah se naslov tipkopisa nanaša na podobo Lukovega evangelija, govor pa je o veri, krščanstvu in njegovi vlogi v sedanjem svetu. Tipkopis, ki ga je močno načel čas, vsebuje osem poglavij in dodatek, nekaj strani pa manjka. Izhodišče so vojne grozote in vera v boga, ki je po Gosarju nujna za moralno življenje. Avtor med drugim opozarja tudi na prezaposlenost sodobnega človeka, zaradi katere si išče ceneno sprostitev in izgublja stik z naravo. Razprava je močno zaznamovana z osebno izkušnjo vojne, vendar avtor kljub slednji ostaja optimist. Dr. Širca verjame, da bi rokopis lahko ugledal luč sveta za širšo javnost.

Zanimivi postopki restavriranja

Meta Kojc, ki je kot konservatorka-restavratorka zaposlena v Narodni in univerzitetni knjižnici, je s svojim predavanjem, kako je potekalo zahtevno restavriranje Gosarjevega tipkopisa, »ukradla« vso našo pozornost. Tipkopis je namreč zaradi neprimernega okolja, v katerem je bil hranjen vrsto let, utrpel mnoge mehanske, kemijske in biološke poškodbe in je bil zaradi tega neprimeren za uporabo in rokovanje. Kojčeva je predstavila mehanizme, ki so pripeljali do neželenega stanja in opisala postopke, izvedene z namenom stabilizacije tipkopisa, ki so omogočili njegovo vnovično uporabo in digitalizacijo. Na primeru je spregovorila tudi o zaščiti tovrstnih dokumentov in materialih, ki so bili v ta namen uporabljeni.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja