Obvestilo

Pred občinskim praznikom pivški župan o aktualnih projektih in čistilni napravi kot novem turističnem produktu

Pivka – Na občinski praznik Občine Pivka, 9. maja, bodo javnosti predstavili nov izobraževalno-turistični produkt na Pivškem – učno čistilno napravo, ki so jo poimenovali  Živa, novinarji pa smo si novo učno pot ogledali že danes.  Župan Robert Smrdelj je novinarjem predstavil  potek pivškega dela največjega projekta v zgodovini občin Pivka in Postojna, projekt graditve in rekonstrukcije vodovoda v okviru projekta Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice – 1. sklop.

Pivka-tiskovka-05052016

Prenova in gradnja cest

Občina Pivka bo letos z direkcijo za ceste sodelovala pri obnavljanju regionalne ceste skozi Kal, ureditvi priključka te ceste na glavno cesto G1, ureditvi Snežniške ulice pri projektiranju zavijalnega pasu z glavne ceste  v Selce. Župan je novinarjem povedal, da je direkcija za ceste umaknila prepoved tovornega prometa skozi Pivko, ter da je zdaj v preverjanju možnost umestitve pivške obvoznice brez predora, kar bi bistveno znižalo vrednost naložbe.

Novinarje je seznanil, da so na ministrstvu za okolje in prostor  že izbrali traso avtoceste, ki naj bi bila zgrajena do leta 2038 in ki je po njihovem mnenju najbolj sprejemljiva varianta oziroma koridor, ki ga je morala občina upoštevati v občinskem prostorskem načrtu.

Čistilna naprava kot turistična zanimivost

Kot je na novinarski konferenci povedal pivški župan Robert Smrdelj, so projekt učne čistilne naprave Živa izvedli v sodelovanju s podjetji CID čistilne naprave, Godina, Kovod in Gea Art.

Zamisel o ozaveščanju o pomenu ohranjanja čiste pitne vode se je porodila v Javnem podjetju Kovod, udejanili pa so jo v obliki projekta Vodko, o katerem je direktor Kovoda David Penko povedal:

Projekt učne čistilne naprave Živa je vzpostavljen skladno s cilji in začasnimi upravljavskimi smernicami Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera s področja varstva vodnih virov in preprečevanja onesnaževanja ter z izvajanjem izobraževanja in ozaveščanjem o pomembnosti varstva voda, še posebej na kraškem terenu, ki ima zelo slabe samočistilne sposobnosti.

ČN Pivka-tiskovka

Namen projekta je opozoriti na posebnosti kraškega sveta in na pomen čistilne naprave kot nepogrešljive infrastrukture za potrebe ohranjanja čiste vode v tem občutljivem okolju ter predstaviti postopke čiščenja odpadnih voda.

David Penko o delovanju čistilne naprave:

131

Novinarji so si ogledali za predstavitev delovanja in pomena čistilne naprave, učno pot in  posebej urejeno predstavitveno sobo na novi pivški čistilni.

Učna čistilna naprava je namenjena organiziranim in vnaprej napovedanim skupinam, v prvi vrsti šolajočim se otrokom in mladini, zagotovo pa bo zanimiva tudi za druge skupine obiskovalcev.

Enkrat letno bo na Živi tudi dan odprtih vrat, ko bodo čistilno napravo lahko obiskali vsi, ki si bodo to želeli. Dan odprtih vrat bo tako tudi v ponedeljek, 9. maja 2016 med 10.00 in 17.00. Učno čistilno napravo Živa bo v okviru turistične ponudbe tržil Zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka, tudi v kombinaciji z ogledom bližnjega Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer. Vsebine se namreč med seboj povezujejo in dopolnjujejo, šole pa lahko s takšno kombinacijo (ter tudi obiskom Parka vojaške zgodovine Pivka) preživijo naravoslovne, tehnične in celo športne dneve na Pivškem.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Blanka Markovič Kocen, arhiv Občine Pivka

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja