Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Pred OŠ Antona Globočnika Postojna od včeraj doprsni kip velikega Postojnčana

Doprsni kip je delo  domačina, akademskega kiparja Matjaža Rebca, v šoli pa so ob slavnostnem dogodku pripravili pestro kulturno prireditev in zbornik, posvečen Antonu Globočniku.

Kot praznik učencev in zaposlenih je včerajšnji dan označila ravnateljica OŠ Antona Globočnika Postojna Sabina Ileršič, ki je uvodoma spomnila, da je veliki mož, po katerem nosi šola ime, postavil temelje turizmu in šolstvu na Postojnskem. Čeprav iz Železnikov, je Anton Globočnik večino svojega življenja prebival v Postojni, kjer je pustil velik pečat. Bil je pionir jamskega turizma, narodni buditelj, upravni uradnik in pisatelj.

Kot je povedala Ileršičeva, so se aktivnosti šole in občine za odkritje doprsnega kipa začele že v septembru, ko so za izvajalca del izbrali Matjaža Rebca, ki je bil tudi sam učenec te šole, in razpisali likovni in literarni natečaj na temo življenja in dela Antona Globočnika.

O Globočnikovem pomenu za razvoj turizma in šolstva na Postojnskem je spregovoril Igor Marentič, ki je med drugim poudaril, da je bil Globočnik prvi, ki je v Postojnski jami prepoznal  tržno nišo.

Učenci in učitelji so ob tej priložnosti pripravili pester kulturni program, prepleten in navdihnjen z Globočnikovim likom in delom, v dobršni meri pa posvečen tudi bližnjemu prazniku samostojnosti in enotnosti Slovenije.

Akademski kipar Matjaž Rebec je ob odkritju doprsnega kipa dejal, da mu je v veliko čast, da je bil izbran za njegovo izvedbo, obenem pa mu je v ponos in veselje, da lahko s tem prispeva h kulturnemu razvoju Postojne.

Blanka Markovič Kocen

Foto Atelje Postojna in B. M. K.

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja