Obvestilo

Predlog logaškega proračuna v prvem branju pod streho

Zainteresirana javnost bo lahko pripombe in predloge vlagala do 25. novembra. Svetniki sinoči niso dali soglasja k razširitvi mreže lekarniške dejavnosti v Logatcu, temveč bodo razpravo nadaljevali decembra.

Logatec – Logaški proračun 2017 naj bi po predlogu znašal 14.677.054 evrov na prihodkovni in 15.402.417 evrov na odhodkovni strani. Kot je povedal župan Berto Menard bi po proračunskih željah obsegal kar 26 milijonov evrov, vendar, kot vedno, vsem ni bilo mogoče ustreči.

Pet milijonov za investicije premalo?

Med glavnimi investicijami v prihodnjem letu bo poleg projekta Čista Ljubljanica – 2. Sklop ureditev cest, med drugim asfaltiranje Rožne ulice in vseh pritiklin na koncu Martinj hriba, ureditev kanalizacije in vodovoda v zaselku Strmica, pridobivanje gradbenih dovoljenj za zadrževalnik v Cuntovi grapi in Narodni dom s knjižnico. Predvidene investicije v l. 2017 znašajo skoraj pet milijonov evrov, kar predstavlja 31% vseh odhodkov predlaganega proračuna.

Kljub temu so bili nekateri svetniki mnenja, da predlog predvideva premalo investicij, načrt programov do l. 2020 pa naj bi bil prazen. Ladislava Furlan, SDS, na prihodkovni strani pogreša več aktivnosti župana in občinske uprave za pridobivanje sredstev in pričakuje temeljitejše poročilo o projektih. PO mnenju Jerneje Rupnik, NSI, Logatčani potrebujemo javni prevoz, avtobus na relaciji Martinj Hrib – Logatec – Zapolje, s čimer bi se dvignila kakovost bivanja v občini.  Pohvale s strani svetnice SMC Eve Černigoj je bilo deležno povečanje sredstev za socialno varstvo, kulturo in šport, »Odlično je, da se namenja več denarja za spodbujanje malega gospodarstva in promocijo občine,« pa  je dodala njena strankarska kolegica Anja Sedej.

»Temeljna značilnost proračuna 2017 je v tem, da lahko ugriznemo malo več, vendar previdno, da ne bi naročali dela, če zadaj nimamo sredstev. Velik problem pri kohezijskih in državnih sredstvih je v tem, da se ne delijo tako hitro, kot bi si občina in izvajalci želeli,« je po seji povedal župan.

O razširitvi mreže lekarniške dejavnosti decembra

Svetniki so med drugim obravnavali tudi predlog soglasja k širitvi mreže lekarniške dejavnosti v občini Logatec, vendar so točko prekinili in jo bodo nadaljevali na decembrski seji, ko naj bi dobili več pojasnil o projektu.

Mreža lekarniške dejavnosti naj bi se v občini razširila s povečanjem Javnega zavoda Lekarne Ljubljana, pri čemer investicija ne bremenila občinskega proračuna, saj bi jo Lekarna Ljubljana v celoti financirala sama. V občini, kjer že deluje ena ali več lekarn, se lahko organizira nova lekarna, če število prebivalcev na obstoječo lekarno presega v povprečju 7000 prebivalcev, skupen presežek prebivalcev pa je večji od 5000 prebivalcev. Logatec ima trenutno 13.694 prebivalcev s stalnim prebivališčem, kar pomeni, da ustreza predpisanim pogojem za oblikovanje nove enote lekarne, ki naj bi bila v prizidku zdravstvenega doma in v celoti financirana s strani Lekarne Ljubljana. Ta bi za investicijo namenila približno milijon evrov.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja