Obvestilo

Predsedujoči Vojaškemu odboru NATA v Parku vojaške zgodovine

Park vojaške zgodovine je v sklopu dvodnevnega uradnega obiska v Republiki Sloveniji včeraj obiskal admiral Rob Bauer, predsedujoči Vojaškemu odboru Nata, ki predstavlja najvišji vojaški organ te organizacije. Admirala Bauerja so v ponedeljek, 20. februarja, že sprejeli načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, minister za obrambo Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob in predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.

Razstava o lipicancih pritegnila pozornost

Admiral Bauer je Park vojaške zgodovine obiskal v spremstvu sodelavcev in predstavnikov Slovenske vojske, kjer ga je sprejel direktor Parka mag. Janko Boštjančič s sodelavci. Delegacija si je z zanimanjem ogledala muzejske zbirke in razstave, ob tem pa so ji bili predstavljeni dosedanji razvoj Parka, načrti za prihodnost ter odlično sodelovanje med Parkom, Slovensko vojsko in Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije. Admiral Bauer si je ogledal celotno zbirko, ki odraža burno vojaško zgodovino 20. stoletja vključno s stalno razstavo »Pot v samostojnost« in dodatno muzejsko ponudbo. Posebno zanimanje gostov je pritegnila nova manjša razstava »Lipicanci – žive legende«, ki jo je Park pripravil v sklopu projekta priprave dokumentarnega filma »Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice« in govori o reševanju lipicancev konec druge svetovne vojne s strani generala Pattona. Ime vojaške vaje Lipicanec/Lipizzaner, ki si jo je visoka delegacija pred tem ogledala na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, izvira prav iz omenjene zgodbe.

Muzejska zbirka pomembna za razumevanje današnjega sveta

Park je tako že drugič gostil predsedujočega Vojaškemu odboru Nata kot najvišjega častnika Severnoatlantske zveze. Leta 2019 je Park tako obiskal britanski letalski general (Air Chief Marshal) Sir Stuart Peach.

Admiral Bauer se je ob zaključku obiska zahvalil gostiteljem za zanimivo in nazorno predstavitev muzejske zbirke ter poudaril njen pomen tudi za razumevanje današnjih okoliščin in sveta, v katerem živimo.

PVZ / Uredništvo NzN

Foto: Rok Pirjevec

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja