Obvestilo

Preklic ukrepa prekuhavanja

Kovod Postojna, d.o.o., obvešča uporabnike pitne vode v vseh naseljih v občinah Postojna in Pivka, da je voda zdravstveno ustrezna in skladna z Uredbo o pitni vodi, zato je ni treba več prekuhavati.

Uporabnikom priporočajo, da pred uporabo pitne vode izperejo hišno vodovodno omrežje. Čas izpiranja naj bo najmanj 15 min, po možnosti naj se izpira v sunkih s turbulentnim tokom.

Za Kovod Postojna, d.o.o., je NLZOH Koper dne 22.11.2023 izvedel vzorčenje pitne vode na rezervoarju Sovič in potrdil prisotnost dveh parazitov, o čemer so bili uporabniki takoj obveščeni.

Po obveščanju so nemudoma začeli odkrivati vzrok neskladnosti vzorca. Da bi odstranili vse dejavnike tveganja, so vnovič pregledali vse kontrole delovanja naprav za pripravo pitne vode na vodarni Malni, pri katerih ni bilo odstopanj.

Vsi vzorci opravljenega izrednega servisnega testiranja so bili skladni z Uredbo o pitni vodi, kar pomeni, da ni prisotnih parazitov Giardia lamblia in Cryptosporidium spp.

Iz vsega tega gre sklepati, da je šlo za enkraten dogodek vdora nečistoče v javni vodovodni sistem rezervoar Sovič, saj so bili vsi drugi vzorci pitne vode, odvzeti po pripravi pitne vode na vodarni Malni v novembru in tudi nasploh v vseh preteklih mesecih, skladni z Uredbo o pitni vodi.

Kovod, d.o.o./Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja