Obvestilo

Preteklost, ujeta v objektiv Eve Križaj

V avli Upravnega centra Občine Logatec so sinoči odprli razstavo mlade logaške fotografinje Eve Križaj z naslovom Kraj. »Fotografija je velika umetnost, saj beleži trenutke, ki se nikoli več ne bodo ponovili,« je med drugim uvodoma dejal župan Berto Menard.

Fotografija kot pomembno likovno področje

Avtorico in njeno delo je predstavila akademska slikarka in kritičarka dr. Vida Slađana Mitrović, ki je poudarila, da je fotografija v sodobni umetnosti pomemben instrument in pomembno likovno področje. »Estetika pri Evi Križaj ni glavni fokus fotografije, ta ima močno konstitualno podstat,« je dejala Mitrovićeva in dodala, da se  lahko v Evinih fotografijah prav vsak posameznik najde pred vprašanjem o varovanju narave.

Vzdušje preteklosti z motivi odmaknjenosti

Serija fotografij je nastala v letošnjem letu in zajema podobe Stare Baške, ki je do druge polovice 17. stoletja nosila ime Kraj in z motivi odmaknjenosti in odpadnosti prikazujejo vzdušje preteklosti.

Pomoč z umetnostjo

Eva Križaj je končala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer fotografski tehnik, nadaljevala pa na Fakulteti za uporabne družbene študije na programu psihosocialno svetovanje. Razstavljala je na mnogih, tudi mednarodnih razstavah, trenutno pa s pomočjo fotografije spoznava področje pomoči z umetnostjo in razvija koncept čuječe fotografije.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja