Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Prometna varnost v Sloveniji se izboljšuje

Na Agenciji za varnost prometa so na današnji novinarski konferenci predstavili stanje varnosti cestnega prometa v Sloveniji v lanskem letu in načrtovane aktivnosti v letošnjem letu. Po dveh letih ponovno beležijo izboljšanje prometne varnosti, saj je bilo leto 2017 z vidika števila prometnih nesreč in posledic najuspešnejše,  odkar v Sloveniji spremljamo število premotenih nesreč. Izboljšanje stanja varnosti cestnega prometa v primerjavi z letom 2016 beležijo pri številu prometnih nesreč, kot tudi pri številu umrlih, hudo poškodovanih in lažje telesno poškodovanih udeležencih cestnega prometa. Število umrlih udeležencev v preteklem letu je bilo najmanjše v zadnjih 60 letih. S takšnimi rezultati se približujejo ciljem, zastavljenih v nacionalnem programu varnosti cestnega prometa.

Leto 2017 najuspešnejše do sedaj

V letu 2017 je na slovenskih cestah umrlo 106 udeležencev cestnega prometa, kar je 24 manj kot v prejšnjem letu. 831 je bilo hudo poškodovanih (19 manj kot v letu 2016) in 6.875 pa lažje telesno poškodovanih (731 manj kot v letu 2016).

Mag. Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa je izpostavil: «Veseli me, da se je trend ponovno obrnil in da je bilo leto 2017 najuspešnejše do sedaj. Beležimo tudi izboljšanje položaja Slovenije v evropskem merilu. Napredek in manj nesreč pa pripisujem prav dobremu sodelovanju vseh akterjev, ki delujejo na področju prometne varnosti v Sloveniji, predvsem pa sodelovanju z nevladnimi organizacijami, lokalnimi sveti za preventivo in vzgojo. Zahvala gre tudi medijem, saj sporočila in delo agencije pride do prebivalstva ravno preko njih.«

Problematični spomladanski meseci, najboljši september

S podrobnejšo analizo lanskoletnih prometnih nesreč po mesecih so na agenciji ugotovili in izpostavili ključne vzroke in dejavnike tveganja za nastanek prometnih nesreč, ki so: neprilagojena hitrost, alkohol in nepravilna stran oziroma smer vožnje. V lanskem letu pa so bili na naših cestah najbolj ogroženi motoristi, ki vedno bolj precenjujejo svoje sposobnosti in podcenjujejo cesto, ki je ravno v spomladanskih mesecih zaradi peska in še ne segretega asfalta, najbolj nevarna.

Meseci, ki so izstopali gledano na leto prej ali povprečje zadnjega petletnega obdobja, so bili spomladanski meseci (marec – maj), saj je v tem času na naših cestah umrlo kar 40 ljudi oz. 38 % vseh umrlih udeležencev cestnega prometa v lanskem letu. V letu 2017 pa so bili poletni meseci (junij – avgust) varnejši kot pretekla leta. Posebej pa izstopa september, saj je bil mesec z najmanjšim številom umrlih v zadnjem 25-letnem obdobju, umrl je namreč en udeleženec cestnega prometa.

Mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na GPU je povedal: »Med umrlimi v prometnih nesrečah je bilo največ voznikov osebnih avtomobilov, kar 32, in voznikov motornih koles, kar 24, sledijo potniki v vozilih. Zabeležili pa smo izboljšanje pri pešcih in kolesarjih. Policija bo v letošnjem letu posebno pozornost namenila povečanju nadzora ter posebno pozornost za poenostavitev prekrškovnega postopka, saj ta danes predstavlja težavo pri izvajanju učinkovitega nadzora hitrosti na cestah ter poskušali bomo zagotoviti dodatne kadre za nadzor prometa.«

Aktivnosti v letu 2018

V letu 2018 bodo v agenciji še dodatno okrepili prometne vsebine v šolstvu, za 100-odstotkov bodo povečali sredstva za delovanje svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu na lokalni ravni kot tudi nevladnim organizacijam, ki delujejo na področju prometne varnosti. Nadgradili bodo tudi nacionalne preventivne akcije – vsebinsko in medijsko, še posebej bodo  dodatno pozornost namenili mobilnim telefonom, motoristom in pešcem. Več napora pa bodo vložili tudi v nadgradnjo področja raziskovanja dejavnikov nastanka prometnih nesreč s področja infrastrukture ter tudi spremembam zakonodaje in pravilnikov.

Ob zaključku je mag. Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa povedal: »Stanje varnosti cestnega prometa se izboljšuje in še naprej se moramo vsi skupaj truditi ter sodelovati. Kot zanimivost, pa še podatek, da smo na isti ravni po številu smrtnih žrtev, kot pred 60 leti, takrat pa je bilo občutno manj prometa – po podatkih je stopnja motorizacije (osebna vozila) v letu 2017 kar 43-krat večja kot v letu 1957« je še dodal.

Vir: AVP

 

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja