Obvestilo

Prvi Festival podjetništva za mlade v Primorsko-notranjski regiji vzbudil vedoželjnost in ustvarjalnost

Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva, ki v obdobju zadnjih štirih let udejstvovanju mladih na področju podjetništva namenja obilo spodbud in priložnosti, predvsem pa vzpostavlja sistematičen pristop dela z učenci in učitelji, ki krepijo svoja podjetniška znanja in veščine ter mentorske kompetence, je letos svoje aktivnosti nadgradil še s Festivalom podjetništva za mlade. Dogodek, zaokrožen pod sloganom ‘Spremeni začetnika v pravega podjetnika’, je potekal v Postojni, na njem pa so sodelovale osnovne in srednje šole iz celotne regije.

Podjetništvo v osnovnih in srednjih šolah

Gre namreč za učence in učitelje, ki z Mrežnim podjetniškim inkubatorjem tesno sodelujejo skozi vse leto v okviru start up vikendov in podjetniških krožkov. Zadnji dve leti zanimanje za podjetniške vsebine, ki pri mladih spodbujajo širok spekter veščin in znanj, izkazuje enajst osnovnih ter srednjih šol v regiji.

Novi izzivi – spodbuda za naprej

Na prvem Festivalu podjetništva za mlade, ki je potekal včeraj, je med mladimi nedvomno prevladovala radovednost, ustvarjalnost, tudi suverenost in ponos, predvsem pa zanimanje in želja izkusiti nove izzive. Teh je v podjetništvu veliko. Mlade učijo potrpežljivosti, večplastnega reševanja problemov, inovativnosti, prilagodljivosti, znajdenja, vztrajanja, organizacije in prepričljivosti. Skupine mladih, ki sodelujejo z inkubatorjem, so vse našteto že nekajkrat dokazale, z osvojenimi znanji in nepozabnimi izkušnjami, pa tudi izjemnimi uspehi, ki so bili prepoznani na nacionalni ravni. Dogodek je bil namreč priložnost, da mladi, ki so se že uspeli povzpeti preko pomembnih podjetniških korakov, svoje uspehe, ovire in napotke, delijo z vrstniki.

Na poti do sanj in želja

Svoje poslovne ideje so udeležencem in obiskovalcem na Titovem trgu predstavili Osnovna šola Elvire Vatovec Prade, Osnovna šola Toneta Tomšiča Knežak, Osnovna šola Jelšane, Šolski center Postojna, Osnovna šola Pivka in Osnovna šola Rakek. Na okrogli mizi so sodelovala dekleta, letošnje prvo- in tretjeuvrščene na nacionalnem tekmovanju poslovnih idej mladih POPRI, ter njihovi šolski mentorji iz Osnovne šole Toneta Tomšiča Knežak in Osnovne šole Prade. Mlade je v okviru programa pritegnil  Roboshow, interaktivna robo predstava, ki jo je izvedel Inštitut 4.0. Mladi pa so navdih našli tudi v motivacijskem stand upu Nika Škrleca, ki je le še potrdil, kako pomembno je odločno in zvedavo stopati v svojem vsakdanu, na poti do svojih sanj in želja.

Z ustvarjalnostjo do lastne podjetniške ideje

Namen dogodka, ki je že prvo leto številne pritegnil,  je spodbuditi podjetniško udejstvovanje mladih ter jim prenesti ključno sporočilo – z ustvarjalnostjo in inovativnostjo graditi lastne podjetniške ideje, si upati in ne obupati, tudi ko pride do ovir in razpotij. V regiji to uspeva in potrjuje Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva, ki  mladim omogoča obilo priložnosti in izkušenj za razvoj in krepitev podjetniških veščin.

Podjetniški inkubator Perspektiva / Uredništvo NzN

 Foto: Tomaž Penko

 

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja