Obvestilo

Prvo stoletje PGD Dolenje Jezero

Z bogato slovesnostjo in parado so prostovoljni gasilci z Dolenjega Jezera zaznamovali prvih sto let delovanja ter podelili častne nazive, priznanja in odlikovanja svojim najzaslužnejšim članom.

 

  1. junija1923 je bilo namreč v prostorih Franca Mulca na Dolenjem Jezeru ustanovljeno prostovoljno gasilsko društvo s sedežem na Dolenjem Jezeru. Člani društva so tedaj že začeli graditi tudi gasilski dom, zanimiva pa je tudi zgodovina nakupov vozil: dokler društvo še ni imelo svojega, so na kraj požara vozili tisti člani, ki so imeli doma konje. Leta 1931 pa na seji odbora sprejmejo sklep o nakupu prvega voza – tajsla. Danes imajo dolnjejezerski gasilci sodobna vozila in drugo opremo …

Zbrane gasilke in gasilce ter številne goste je na slovesnosti uvodoma pozdravil Jan Kebe, predsednik PGD Dolenje Jezero, kulturni program pa je izvedla skupina Tršce, kulturna sekcija domačega gasilskega društva.

Slavnostne misli so v nadaljevanju izrazili še poveljnik Regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, direktor Notranjskega regijskega parka Matevž Podjed in seveda župan Občine Cerknica Marko Rupar. Pred podelitvijo častnih nazivov in odlikovanj so prisotni prisluhnili še predsedniku Gasilske zveze Cerknica Janezu Kovačiču in predstavniku Gasilske zveze Slovenije in članu Upravnega odbora zveze Franju Bukovcu. V Dolenjem Jezeru tako rekoč ni prazničnega dogodka, na katerem ne bi nastopil virtuoz na harmoniki Žan Kebe. Tudi tokrat so njegovi hitri prsti poskrbeli za pravo glasbeno doživetje.

Marija Leskovec in Franc Petrič – Aco – častna člana

Predsednik društva Jan Kebe in poveljnik Matevž Mulec sta zatem podelila naziva častne članice in častnega člana. To sta postala Marija Leskovec in Franc Petrič – Aco. Naziva sta prejela za ves njun trud, delo in opravljene prostovoljne ure v gasilskih vrstah.

Slavko Kebe in Peter Frece – častni poveljnik in častni predsednik

Društvo pa je dobilo tudi častnega poveljnika in častnega predsednika: naziv častni poveljnik je za vrsto let poveljevanja operativnim vrstam v gasilskem društvu Dolenje prejel Slavko Kebe, naziv častni predsednik društva pa Peter Frece za dolgoletno predsedovanje društvu in vse uspešno opravljeno delo.

V skladu s Pravilnikom o priznanjih in odlikovanjih so slednja prejeli naslednji člani Prostovoljnega gasilskega društva Dolenje jezero: Viktor Kebe Gasilsko plamenico II. Stopnje, Peter Frece Gasilsko odlikovanje II. Stopnje in Slavko Kebe odlikovanje za posebne zasluge. Na  koncu pa je odlikovanje za posebne zasluge prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Dolenje jezero.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna zbirajo stare kasete

V Notranjskem muzeju Postojna bodo v praznični december stopili z odprtjem razstave Rock Postojna, 1. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja