Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Marjan Manček: »Raje ustvarjam, kot razstavljam.«

V večnamenski dvorani Gasilnega doma Begunje so včeraj odprli razstavo ilustracij in stripov Marjana Mančka z naslovom Hribci med Hribci. In bolj domače se ne bi mogli počutiti. Marjan Manček, priznani slovenski ilustrator, ki je tudi lanskoletni prejemnik nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo, s svojo družino več kot 30 let živi v vasi Selšček. Je pa to kljub temu njegova prva razstava v domačih koncih. »Raje ustvarjam kot razstavljam,« je uvodoma povedal Manček.

Za razstavo so zaslužni v Turističnem društvu Menišija. Ob otvoritvi pripravili tudi krajši kulturni program. Poleg simpatičnega pogovora med moderatorjem Marjanom Obrezo in ilustratorjem so ga zapolnili še nastopi mladih domačinov, ki so se izkazali s petjem, z igranjem harmonike, violine in kitare.

Kot je povedal Manček, je tudi njemu kitara zelo blizu in si jo je vedno želel igrati, vendar je preveč časa posvečal risanju. In tako je bilo že od rane mladosti. »Oče se je pred gosti rad pohvalil, kako lepo riše Marjan. Sorodnikom je za rojstne dni pogosto napisal pesem, jaz sem pa zraven kaj narisal,« je Manček pripovedoval o svojih risarskih začetkih. In risanje ga je spremljalo vse življenje. Sicer na Akademijo za likovno umetnost ni bil sprejet, ga pa to ni oviralo, da ne bi bil uspešen. »Menim, da če si priden in zagnan, ni ovir,« je poudaril Manček. In njemu je uspelo, saj je s podobami opremil številne knjige, revije, stripe, prejel vrsto nagrad in priznanj.

Kot kaže, pa mu dela še ne bo zmanjkalo. »Zaenkrat me še vedno vabijo zraven. V prihodnje imam že dogovorjenih nekaj projektov. Verjetno pa bo največji izmed njih izid moje analogije, ki naj bi izšla prihodnje leto,« je pojasnil Manček.

Razstavo si lahko v Begunjah ogledate še jutri.

Besedilo in foto: Maruša Opeka

Ne spreglejte

Podjetje Kolektor ATP postaja Kolektorjev kompetenčni center za program hibridnih komponent

Kolektor ATP je trenutno v drugi fazi transformacije. Na osnovi investicij in že osvojenih novih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja