Obvestilo

Razmere po izlitju gnojevke iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni pod nadzorom

Na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar na Studencu pri Postojni je minulo soboto prišlo do izpusta večje količine goveje gnojevke v okolje. O dogodku so bile obveščene in akvirirane ustrezne službe, policija, civilna zaščita in NIJZ.

Lastnik je takoj po dogodku pričel s sanacijo stanja, vendar se je kljub temu precejšen del gnojnice prelil na nižje ležeče območje in se premika proti Nanoščici. »Izlitje predvidoma ne bo imelo vpliva na kakovost pitne vode iz izvira Malenščice v Malnih pri Planini za občane Postojne in Pivke, vendar se za uporabo vode iz vrtin na območju nesreče izvede previdnostni ukrep, da se do nadaljnjega voda iz teh vrtin ne uporablja za individualno uporabo,« je opozoril Sandi Curk, poveljnik CZ za Notranjsko.

Glede na pronicljivost tal in bližino vodotokov so se s strani javnega podjetja Kovod Postojna, ki upravlja vodovodni sistem Postojna – Pivka, odzvali opozorilom ter opredelili možnost tveganja, ki bi ga imelo razlitje nevarnih snovi (fekalij) na našo pitno vodo.

Vodonosniki niso ogroženi

Razlitje gnojevke v bližini reke Nanoščice po do sedaj znanih podatkih nima neposrednega vpliva na tamkajšnje vodonosnike. Na zajetju Malni je močan vodostaj iz cerkniškega zaledja, zato na potoku Malenščica in v sami vodarni Malni ne pričakujejo posebnih težav zaradi omenjenega razlitja. Na zajetju Korotan, ki leži v neposredni bližini dogodka, je bilo včeraj dopoldne že izvedeno dodatno vzorčenje pred pripravo vode in vzorčenje potoka Nanoščica. Glede na višinsko razliko med vodnjakom in potokom tudi na tej vodarni v podjetju Kovod  ne pričakujejo neposrednega vpliva na kakovost pitne vode. Predvideva se tudi, da je propustnost tal v tem zimskem obdobju, ko so globje plasti površja še nekoliko pomrznjene, manjša.

Takojšnji ukrepi ob morebitnih spremembah stanja vode

»Kljub temu bomo na obeh vodarnah v naslednjih dneh intenzivno spremljali vse parametre surove vode. V primeru kakršnihkoli zaznanih sprememb bodo nemudoma izvedeni ukrepi za zagotovitev stabilne oskrbe s pitno vodo na območju občin Postojna in Pivka,« sporočajo iz Kovoda. »Tokratno razlitje gnojevke predstavlja največjo nevarnost predvsem za bližnje vodotoke, saj ima negativne učinke na rastlinje in živali, ki živijo v njih. S tem se ukvarjajo tudi pristojne službe. Želimo si, da bi bil človeški vpliv naravi tudi tokrat čim bolj prizanesen, so pa tovrstni dogodki vsakič znova opozorilo, kako ranljivo je naše površje in kako pomembni so vplivi neodgovornih početij tudi za naše vodne vire.«

Civilna zaščita / Kovod Postojna, d.o.o. / Uredništvo NzN

Foto: arhiv Kovoda Postojna

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja