Obvestilo

Razstava SAMO KONJI v Postojni

Rajko Kranjec iz Ilirske Bistrice se s slikarstvom ukvarja že mnogo let, prvič pa se je javnosti samostojno predstavil konec leta 1997. Danes se lahko pohvali z mnogimi samostojnimi razstavami (40), kar nekajkrat pa je sodeloval tudi na skupinskih. Preizkušal se je v različnih tehnikah, akrilu, olju in tušu, pa tudi mešani tehniki. V vseh teh letih je menjaval tudi tematiko, kot na primer upodabljanje stare krajinske arhitekturne dediščine, vedno so mu bili poseben izziv portreti in živalska figuralika, v zadnjih letih pa realistično, seveda na svojstven način, slika krajinske motive. Zelo znan je njegov večno mlad in nikoli dokončan cikel *Čudoviti svet*, katerega je že velikokrat pokazal na razstavah doma in tudi drugod po Sloveniji.

Rajko Kranjec in Likovno društvo Franceta Pavlovca Ilirska Bistrica

Sicer pa ima Kranjec posebne zasluge. Znano je, da je proti koncu leta 2002,  na pobudo takratne kulturne organizacije, združil bistriške slikarje in ponovno je zaživelo Likovno društvo Franceta Pavlovca Ilirska Bistrica, ki ni delovalo več kot desetletje. Že takrat je pokazal svoje organizacijske sposobnosti in društvo uspešno vodil, od takrat pa vse do leta 2010. V teh letih je organiziral veliko društvenih – skupinskih razstav in nekaj likovnih kolonij.

Plaketa Občine Ilirska Bistrica za področje kulturnega udejstvovanja

Pavlovčevo galerijo, nekoč samo Galerijo Doma na Vidmu, so uradno odprli v novembru 2012 in Rajko Kranjec je več kot desetletje opravljal odgovorno nalogo kuratorja galerije. Uspelo mu je organizirati in izpeljati 138 razstav in drugih dogodkov, ki so ta leta bogatili ilirskobistriški kulturni prostor. Leta 2018 je prejel plaketo Občine Ilirska Bistrica za področje kulturnega udejstvovanja.

Galerija Triglav art v Postojni zažarela v energiji Kranjčevih konjev

V zadnjih nekaj letih, posebno še v času epidemije, ki je povsod razsajala, so nastajala dela, za katera je poskrbela neslutena energija, ki slikarja prevzame ob pogledu na čudovite živali, konje. Podobe konj na platnih vedno spodbujajo širitev notranje energije in raziskovanje novih možnosti gibanja. SAMO KONJI je naslov razstave, ki jo je 11. aprila na ogled postavil tokrat v Postojni (galerija »Triglav art«, Zavarovalnice Triglav PE Postojna) in resnično, samo konji imajo tisto moč, tisto energijo.

Razstava, za marsikoga prav posebna, bo obiskovalcem na ogled vse do 10. maja 2024.

E. B. S. /Uredništvo NzN

Foto: arhiv Zavarovalnice Triglav

 

 

Ne spreglejte

Cantabile: trije razprodani koncerti v Švici

Simfonični orkester Cantabile se je od 1. – 5. maja 2024 odzval povabilu 110 – …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja