Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Šahistka Ivana Hreščak in košarkar Aleksej Nikolič – športnika Postojne 2017

V Kulturnem domu Postojna so sinoči podelili priznanja najuspešnejšim športnikom in razglasili športnico in športnika leta 2017. Prestižna naslova sta šla tokrat v roke Ivani Hreščak, evropski prvakinji v pospešenem šahu, in Alekseju Nikoliču, članu košarkarske reprezentance Slovenije, ki je v finalu Evropskega košarkarskega prvenstva v Istanbulu osvojila prvo zlato medaljo za Slovenijo v kolektivnih športih. Na tradicionalni prireditvi, ki se je je kot gost udeležil tudi najuspešnejši slovenski veslač in podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Iztok Čop, so podelili še vrsto drugih priznanj zaslužnim športnicam in športnikom.

Kot je uvodoma povedal predsednik Športne zveze Postojne Marjan Nagode, na zvezi ocenjujejo, da je bilo iztekajoče se leto za Postojno na športnem področju zelo uspešno, tako po rezultatih kot tudi po gradnji športne infrastrukture. Ob tem je pohvalil sodelovanje z občino, s katero so med drugim na razpisih pridobili več kot pol milijona evrov za razvoj športa v Postojni.

Postojnski župan Igor Marentič je v svojem nagovoru nanizal najpomembnejše dosežke na področju športne infrastrukture in poudaril, da je Postojna športno mesto, saj se več kot 10 odstotkov občanov aktivno ukvarja s športom, kar je spoštovanja vreden podatek.

Postojnske športnike in občinstvo je nagovoril tudi Iztok Čop, eden najboljših športnikov v zgodovini slovenskega športa, med drugim je dobitnik kar štirih olimpijskih medalj, zlata medalja z Olimpijskih igrer v Sidneyju leta 2000 pa je bila vrhunec njegove kariere. Iztok Čop je danes podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije– združenja športnih zvez.

Na prireditvi, ki so jo sooblikovali učenci Glasbene šole Postojna, so podelili pisna priznanja športnikom v mlajših starostnih kategorijah za osvojene medalje na državnih in šolskih športnih tekmovanjih iz postojnskih športnih klubov. Male plakete so prejeli športniki od 15 do 19 leta –  kadeti in mladinci za osvojene medalje na državnih prvenstvih ter državnih pokalnih tekmovanjih, velike plakete pa člani in članice  za izredne športne dosežke v letu 2017 -medalje na državnem prvenstvu, državnem pokalnem tekmovanju, državnem ligaškem tekmovanju. Plaketo za dolgoletno delo na področju športa je prejel Henrik Valentinčič, ki je član Športnega društva Epic že od samega začetka in je eden najbolj zasluženih za izvedbo dopisne strelske lige, ki jo Športno društvo Epic izvaja letos že 41. leto.

Podeljeni sta bili tudi Posebni priznanji za športne dosežke športniku, ki ne nastopa za klub iz Občine Postojna.

Veliko plaketo za športne dosežke v letu 2017 sta prejela Aleksej Nikolić in Matic Rebec, člana košarkarske reprezentance Slovenije, ki je v finalu Evropskega košarkarskega prvenstva v Istanbulu osvojila prvo zlato medaljo za Slovenijo v kolektivnih športih.

Vrhunec večera je bila seveda razglasitev športnice in športnika Postojne za leto 2017. Najprej so ta prestižni naziv podelili Ivani Hreščak, članici Šahovskega kluba Postojna.

Ivana je že nekaj časa ena najbolj perspektivnih evropskih šahistk, ki je tudi v letošnjem letu upravičila svoj veliki talent. V črnogorskem letovišču Budva se je odvijalo letošnje Evropsko prvenstvo v hitrih oblikah šaha. V pospešenem šahu je že kolo pred koncem Ivana osvojila naslov evropske prvakinje in je za seboj pustila tudi aktualno svetovno prvakinjo. V disciplini hitrostni šah je pristala tik pod odrom za zmagovalke in osvojila četrto mesto. Z odličnimi uvrstitvami je nadaljevala na ekipnem evropskem prvenstvu na Poljskem, kjer so po spletu nesrečnih okoliščin v zadnjem kolu ostale brez zlate medalje in končale na petem mestu.

Olimpijski komite Slovenije – združenje športnih zvez ji je dodelil status športnice perspektivnega razreda.

Športnik Občine Postojna za leto 2017 je Aleksej Nikolić, ki je bil vrsto let član vseh mlajših košarkarskih reprezentanc Slovenije.V  letošnjem letu je bil nepogrešljiv član košarkarske reprezentance Slovenije, ki je bistveno pripomogel k skoraj neponovljivi zmagi v finalu Evropskega košarkarskega prvenstva v Istanbulu in s tem osvojitvi prve zlate medalje za Slovenijo v kolektivnih športih.                                                                                                                                                                                                                       Na podlagi tega dosežka mu bo Olimpijski komite Slovenije podelil najvišji status športnika Olimpijskega razreda. Aleksej trenutno nastopa v Nemčiji za tamkajšnji klub Brose Bamberg, ki nastopa v Evroligi, zato je priznanje zanj prevzela mama.

Glede na izjemno veliko bero uspešnih športnikov, ki so ali pa še bodo v prihodnjih letih prejeli priznanja, se za razvoj športna v Postojni res ni bati. Sicer pa so športniki največji ambasadorji svoje občine.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja