Obvestilo

Sandi Curk – častni občan Postojne

Na sinočnji osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Postojna je je župan Igor Marentič izročil priznanja letošnjim občinskim nagrajencem. Najvišje priznanje, častni občan, je šlo v roke Sandiju Curku, poveljniku regijskega štaba CZ za Notranjsko in Primorsko in lastniku Radia 94, priznanje 23. april pa Ester Fidel, dolgoletni urednici občinskega glasila. Priznanje župana Občine Postojna je prejel Marko Simšič, predsednik Gasilske zveze Postojna.

 Sandi Curk – solidarnost in humanitarnost sta njegovi vodili

Sandi Curk je zaslužen za ugled, pomen in razvoj občine Postojna ter njeno povezovanje.

Že od mladosti dalje je Sandi Curk aktivno sodeloval pri ZPMS, oblikoval program poletnega letovanja in pomoči za otroke iz socialno šibkejših družin. V času Jugoslavije je pogosto nastopal kot borec za pravice šibkejših in bil pobudnik akcij pomoči potrebnim občanom.

Boril se je za osamosvojitev Republike Slovenije in ob pomoči zavednih domoljubov dosegel, da se je preprečil napad topništva na mesto Postojna.

Vrsto let nudi oporo pri delovanju Rdečega križa – območnega združenja Postojna in Pivka, kjer je pomagal pri zbiranju sredstev za nakup pripomočkov za invalidne osebe. Vseskozi je podpiral dobrodelne projekte v regiji, deloval kot povezovalec in ustvarjal sinergijo med prebivalci ter nudil podporo gospodarstvu.

S 30-letnim vodenjem podjetja Radio 94 pa je dosegel dodatno prepoznavnost in promocijo občine Postojna tako znotraj Slovenije kot tudi Evrope.

Sandi Curk je vsa leta deloval vizionarsko, s svojo pozitivno in razvojno naravnanostjo nudil pomoč mladim pri zaposlovanju in študiju tudi na področju EU.

S svojim aktivnim delovanjem in povezanostjo s predstavniki institucij v EU je pripomogel k obnovi gospodarstva, ki je bilo prizadeto v žledu leta 2014. Takrat se je odlično izkazal v vlogi poveljnika kriznega štaba Postojna in pripomogel, da so občani prejeli pomoč v obliki hrane, zdravil, oskrbe, začasne elektrike preko agregatov.

Kot poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko in Primorsko je odigral pomembno vlogo v času epidemije koronavirusa, saj je poskrbel, da so imeli občani Občine Postojna olajšan dostop do testiranja in lažjo dobavo cepiva, v času blokad in prepovedi gibanja pa je vedno iskal načine, da so občani in podjetja v občini lahko nemoteno opravljali svoje delo.

Sandi Curk je v svoji solidarnosti in humanitarnosti odprl nešteto vrat in postavil nove meje pomoči beguncem iz Ukrajine. Ob pomoči Vlade RS in Urada za migracijo je uspel iz vojnega območja na varno namestiti otroke in zaposlene ene izmed sirotišnic.

Kot regijski poveljnik CZ pa je aktivno sodeloval tudi pri pomoči v času požara na Krasu, ter požarih v podjetjih Fragmat in Excelza.

Po zaslugi Sandija Curka je občina Postojna prepoznana tako doma kot v tujini. Njegovo delo je bilo vedno usmerjeno v pomoč in podporo občanom brez razlik ter predvsem tistim, ki jih je življenje velikokrat pahnilo na rob družbe ali osebne stiske.

 

Ester Fidel – z zavzetostjo in optimizmom med bralce

V jesenskem času leta 1994 se je gospe Ester Fidel porodila ideja o izdajanju lokalnega časopisa. Zbrala je pogum in potrkala na vrata večjih podjetij v takratni skupni občini Postojna, ki je segala tudi na pivško področje. Po predstavitvi ideje so bili vsi direktorji mnenja, da je časopis za obveščanje občanov res potreben in so jo moralno in finančno podprli. Zbrala je nekaj nadobudnih sodelavcev in s skupnimi močmi so novembra 1994 izdali prvo številko Prestopa  s podnaslovom “časopis za obveščanje in prijetno branje ”. Prestop je tako brezplačno prejemalo od leta 1994 dalje vsako gospodinjstvo na celotnem območju takratne skupne občine Postojna, ki je zajemala tudi sedanjo občino Pivka, prejemala so ga tudi podjetja in ustanove.

V časopisu Prestop smo bralci spoznali življenje in delo ljudi v vseh naših vaseh, zaselkih in v mestu Postojna. Predstavljene so nam bile umetnost in zgodovina cerkva, rast in uspehi  podjetij ter razvoj in gradnja šol in vrtcev. Prav tako so bili bralci mesečno  obveščeni o vseh kulturnih dogodkih. Mnogo mladih športnikov in umetnikov je bilo prvič predstavljeno s svojimi začetnimi dosežki prav v tem lokalnem časopisu. Prestop je 17 let in pol odražal utrip življenja v občinah Postojna in Pivka in ga iztrgal pozabi časa.

Člani uredniškega odbora so vsak mesec poiskali posebne ljudi, polne znanja, modrosti in izkušenj, ki s svojimi dejanji, humanostjo in razmišljanjem vnašajo optimizem med bralce časopisa. O pomembnosti izdajanja lokalnega časopisa pričajo družine, ki imajo shranjene vse številke Prestopa. Časopis pa je presegel tudi lokalne meje, saj so ga svojci radi pošiljali tudi sorodnikom v tujino.

Prestopova ekipa je zaradi ukinitve časopisa Prestop pisanje prekinila le za nekaj let, zdaj pa že deveto leto sooblikuje občinski časopis Postojnski prepih. Marsikdo najde v izdanih številkah Prestopa in Postojnskega prepiha pomembne in zanimive podatke. Vsebina postaja pravo domoljubno in zgodovinsko gradivo naših krajev.

Gospa Ester Fidel je odgovorna urednica lokalnega časopisa že polnih 26 let, v tem času je uredila skupno cca 300 številk Prestopa in Postojnskega prepiha. Marsikdo od bralcev časopisa jo pozna le po uvodnikih in bogatih intervjujih ter drugih člankih, ne vé pa, da je skromna, tiha, vztrajna in požrtvovalna oseba, ki veliko svojega prostega časa in odrekanja nameni ustvarjanju časopisa. Je ljubiteljica lepe besede in odlikuje jo ljubezen do branja. Nikoli se ne želi samovoljno izpostavljati in vedno na prvo mesto postavlja integriteto.

Za priznanje 23. april predlagam gospo Ester Fidel zaradi njenega prispevka v lokalni medijski krajini, mnogoletne vztrajnosti in njenega truda pri izdajanju lokalnega časopisa, ki ga občani vsak mesec nestrpno pričakujemo.

 

Marko Simšič – gasilstvo nosi v srcu

Marko Simšič je že od malih nog s srcem zapisan gasilstvu in matičnemu društvu PGD Planina. Čeprav so ga na začetku v gasilske vrste ponesli družba sovrstnikov in radovednost, je kmalu to postalo drugotnega pomena, saj so v ospredje stopili poslanstvo gasilcev in vrednote, ki jih zasleduje, to so pomoč bližnjemu v stiski, tovarištvo, odgovornost in strokovnost.

Po opravljenih številnih izobraževanjih je vidnejšo vlogo v matičnem društvu PGD Planina prevzel v letu 2003, ko je prevzel funkcijo podpoveljnika v društvu in nato v letu 2006 funkcijo poveljnika, vse moči pa je v tistem obdobju usmeril v posodobitev opreme za zaščito in reševanje, ki jo je v tistem času planinskim gasilcem res primanjkovalo.  Zadnjih 15 let je zelo aktiven tudi na ravni GZ Postojna, ki ji je predsedoval od leta 2011.

Kmalu po nastopu na funkcijo se je naša regija soočila z hudim žledom, poplavami na Planinskem polju, in prav tako z množičnimi nesrečami na območju Občine Postojna. Skupaj s kolegi gasilci je vedno poskrbel za dobro koordinacijo in reševanje v kritičnih situacijah. V prejšnjem mesecu je zaključil s predsedovanjem GZ Postojna, odločen pa je, da bo po najboljših močeh še naprej poskušal pomagati tudi pri razvoju ne samo gasilstva na Postojnskem, pač pa tudi v Obalno kraški regiji.

Prav v času njegovega mandata se je še okrepilo sodelovanje z Občino Postojna. Bil je soavtor srednjeročnega programa (2017-2023) opremljanja gasilskih društev v občini Postojna z gasilskimi vozili, ki bo v letošnjem letu v celoti realiziran, v pripravi pa je že nov srednjeročni program. Tovariš Marko poudarja, da za dobrega gasilca ni dovolj, da ima srce na pravem mestu, pač je izjemnega pomena tudi strokovnost, ki jo lahko dosežemo le z vajami in izobraževanji. V zadnjem času Marko veliko časa posveča tudi predajanju znanja, predvsem kot predavatelj na različnih izobraževanjih. Kolikor mu dopušča čas, se udeležuje vaj in izobraževanj tako v domačem društvu, na ravni zveze ter na ravni GZS.

Marka Simšiča odlikuje mirnost, preudarnost, odgovornost, izjemna strokovnost, zagotovo pa ostaja v njem še vedno tista otroška navdušenost nad vsem kar gasilstvo prinaša. Med ostalimi člani je izjemno cenjen in zagotovo eden prvih, na katerega se obrnejo. Poleg vsega naštetega je Marko član tudi štaba GZS za vodenje velikih intervencij.

Zaradi izjemnega doprinosa k napredku in dvigu ugleda organizacije, zaradi nenehnih prizadevanj za krepitev razvoja gasilske organizacije, ne samo na lokalnem, pač pa tudi na regijskem ter državnem nivoju, zaradi vzpodbujanja kulturnega in spoštljivega sodelovanja z vsemi deležniki na področju gasilstva na Postojnskem in na nivoju Obalno kraške regije, je Marko Simšič prejel številna priznanja in odlikovanja, nazadnje tudi Odlikovanje za posebne zasluge, ki je eno najvišjih priznanj, ki jih podeljuje Gasilska Zveza Slovenije.

Občina Postojna / Uredništvo NzN

Foto Atelje Postojna

 

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja